Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Petice proti nové grafické identitě MHD v Praze? Přečtěte si názory zastupitelů

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. Pražské zastupitelstvo bude muset projednat novou grafickou identitu MHD hlavního města. Iniciátoři petice totiž sehnali více než tisíc podpisů lidí, kterým vadí přebarvení tramvají, autobusů, vlaků a vozů metra. Vzhledem k množství podpisů budou muset zastupitelé petici projednat. Jaký mají zastupitelé názor na novou grafickou identitu MHD v Praze a jak se staví k petici, která zpracování kritizuje?

Jsou to amatéři, pomalovali to jako krabici. Petici proti novým barvám MHD projedná zastupitelstvo

Pražské zastupitelstvo bude projednávat novou grafickou identitu MHD hlavního města. Důvodem je fakt, že organizátoři petice, kteří si nepřejí, aby tramvaje, autobusy, vlaky a vozy metra byly přebarveny, sehnali více než tisíc podpisů. Lidem,...

Otázka: Jaký máte názor na novou grafickou identitu MHD v Praze? Jak se stavíte k petici, která zpracování kritizuje?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Jan Čižinský (Praha sobě)

Hlavním argumentem petice je zachování tradiční barevnosti. Souhlasím, že tradice by se měla udržovat, ale jen tam, kde to dává skutečně smysl. V případě PID je pro nás nejdůležitější co nejlepší funkčnost pro lidi. Nový sjednocující design usnadní orientaci a každý Pražan, Středočech nebo turista pozná, zda mu Lítačka platí. Budoucí barevné provedení bude ohleduplnější pro lidi na vozíku nebo rodiče s kočárky - díky velkým piktogramům na dveřích bude už z dálky vidět, v jaké části vozu je pro ně dost prostoru. Do budoucna Praha ještě ušetří, šedočervená kombinace bude méně náročná na údržbu a v případě oprav či výměny dílů si vystačíme se dvěma druhy barev. A v autobusech, které mají nyní modrou střechu, bude v parných letních dnech až o 4 stupně Celsia méně.


Viktor Mahrik (Piráti)

Osobně se mi nový grafický návrh líbí. Jednak je praktický tím, že zvýrazňuje pozici dveří, jednak je osobitý. Nejvíce se mi líbí v kombinaci s delšími soupravami metra, vlaků nebo i tramvaje, kdy mi připomíná hada korálovce. Grafický design byl vybrán porotou nezávislých odborníků ať už z oblasti grafického designu, nebo i dopravy. Každá změna toho, co známe, je svým způsobem kontroverzní. Myslím, že po čase si ale všichni na tuto změnu zvykneme a ve finále nový grafický design doceníme.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Vítězný návrh grafického loga vzešel z veřejné soutěže a samozřejmě se nemusí každému líbit, ale důležité je, že splňuje požadavky na přehlednost a bezproblémovou čitelnost v tisku i na displejích. Nová grafická podoba je ale především uživatelsky příznivá a praktická, protože sjednocuje barevné řešení vozidel MHD v Praze s příměstskými autobusy Středočeského kraje a díky tomu umožní cestujícím se snadno orientovat. Nejde tedy jen o nahrazeni jednoho loga jiným, ale je zde i jednoznačná užitková hodnota.


Ondřej Prokop (ANO 2011)

Hnutí ANO z opozice tento projekt od počátku kritizuje. Problémů je více. Asi hlavní je ten, že samotný design je dle renomovaných grafiků a architektů navržen špatně a nerespektuje základní principy průmyslového designování. Samotná soutěž na grafické studio proběhla velmi zvláštně proti asi všem transparentním principům Pirátské strany a celé koalice. Proti změně designu se také velmi tvrdě vymezovala současná hejtmanka paní Pecková ve své předvolební kampani. Do dnes nám zástupci pražské koalice nevysvětlili, zda středočeský kraj, kterého se PID týká stejně jako Prahy změnil názor. Celé to pak už vůbec nedává smysl realizovat v době současné krize po pandemii ve které se Praha nachází, Pražany dnes trápí zcela jiné věci než potřeba změnit design hromadné dopravy. Opět to ukazuje na zcela tristní zacházení koalice s prioritami. Místo důležitých témat jakými jsou pochybnosti kolem předražené stavby Metra D, urychlení dostavby okruhů, řešení bytové krize, podpory podnikatelů zdecimovaných pandemickými opatřeními, řeší koalice primátora Hřiba přebarvení PID nebo záchranu jednoho stromu na nábřeží na Praze 1.


Zdeněk Zajíček (ODS) na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto superlative.works

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, MHD, petice, Praha, městská hromadná doprava, design, ANO 2011, Česká pirátská strana, Jan Čižinský, Praha sobě, Zdeněk Hřib, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petice proti nové grafické identitě MHD v Praze? Přečtěte si názory zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.