Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česko je sebevědomá země, řekl Kulhánek po zastropování počtu diplomatů na ambasádě v Praze

Česká republika zastropuje počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě. Rozhodnutí je platné ode dneška, Rusko má na stažení pracovníků čas do konce května. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Dnes v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku ČR umožnit návrat všech vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. Ruská strana na požadavek do 12:00 neodpověděla, řekl Kulhánek.

U ruské ambasády v Praze hlídkují policisté. Údajně dohlížejí na bezpečnost

Před ruským velvyslanectvím v Praze od dnešní noci hlídkují policisté. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové dohlížejí na bezpečnost v okolí ambasády. Bližší podrobnosti nesdělila. Podle serveru Info.cz je policejní přítomnost přípravou na...

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Počty dnes sdělilo ministerstvo zahraničí.

„Nechci nic zbytečně eskalovat, to není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat," řekl Kulhánek. „Není to namířeno proti Rusům nebo ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území," poznamenal.

Stovky lidí v Praze demonstrovaly za propuštění ruského opozičního politika Navalného

Stovky lidí včera v centru Prahy demonstrovaly na podporu vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného a politických vězňů v Rusku a Bělorusku. Mnohonárodnostní shromáždění se v podvečer sešlo na Malostranském náměstí a přes Karlův...

S Ruskem chce komunikovat standardní diplomatickou cestou. „Jsme připraveni s ruskou stranou do budoucna jednat o nastavení počtu pracovníků na našich diplomatických misích tak, aby byl umožněn účinný výkon jejich funkcí. Současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana," dodal ministr.

Poděkoval také za podporu od spojenců. „Stojí za námi celá Evropská unie a NATO," řekl Kulhánek. „Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany," doplnil.

„Doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost své reakce, ale náš návrh, jak uklidnit situaci, zůstal bez odpovědi. Proto jsme se rozhodli naprosto adekvátně reagovat. O našem kroku je plně informovaný pan prezident a podporuje jej," řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZV

Štítky Rusko, vláda, diplomacie, kriminalita, Praha, Česko, Jakub Kulhánek, Moskva, ČSSD, tajná služba, GRU, Evropská unie, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko je sebevědomá země, řekl Kulhánek po zastropování počtu diplomatů na ambasádě v Praze  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.