Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Demonstranti jsou u Úřadu vlády. Na protest dohlíží policie

Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, svolala demonstraci, která právě probíhá na Malé Straně. Demonstrující měli sraz v 15:00 na Klárově, posléze se přesunuli před Strakovu akademii. Protest by měl trvat do dnešní šesté hodiny večerní.

Na demonstraci dohlíží policie

„Sraz v 15:00 na Klárově. Budeme blokovat několik budov od 15:00 do 18:00. Když nás chtějí zavřít, zavřeme my je," uvedla iniciativa na facebooku. V blízkosti je například úřad vlády nebo ministerstvo financí. „Bude to prostě protest, samozřejmě nenásilný, v rámci zákona. Budeme blokovat nějaké vládní budovy," řekl ve čtvrtek Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek, který v minulosti působil také jako poslanec ODS.

K protestu se sešlo několik desítek demonstrantů a na akci dohlíží policie. „Na bezpečnost v souvislosti s demonstrací dohlíží několik desítek policistů ve spolupráci s ochrannou službou, která hlídá některé vládní budovy,“ řekla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Policisté jsou podle ní ve spojení s organizátory protestu a budou reagovat na aktuální situaci.

Z restaurací chtějí organizátoři udělat politické buňky

Iniciativa pořádala protestní akce už v minulosti. Například minulou sobotu vyzvala restaurace i jiné podniky, aby přes vládní opatření otevřely. Na pražském Staroměstském náměstí zorganizovala 10. ledna demonstraci, na které se sešly tisíce lidí.

Organizátoři už dříve uvedli, že se chtějí přeměnit na politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami. V nich pak podle výkladu zástupců iniciativy bude moci být otevřeno, podle nich mají politická jednání z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takovou interpretaci vládních nařízení odmítl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky demonstrace, koronavirus, restaurace, vláda, Praha, protest, policie, Úřad vlády České republiky, Hnutí PES, Klárov, Malá Strana, Strakova akademie, Ministerstvo financí České republiky, Jiří Janeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Demonstranti jsou u Úřadu vlády. Na protest dohlíží policie  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.