Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Primátor Prahy Zdeněk Hřib má negativní test na covid-19, přesto zůstává v karanténě

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) má negativní test na covid-19. Negativní test má také jeho náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) a opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Všichni však zůstávají v karanténě. Nakazit se mohli v pondělí na jednání městské rady od primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), který covidem-19 onemocněl. Celkem se otestovalo 48 z 50 osob navázaných na pondělní jednání rady, na některé výsledky se zatím čeká. Od zbylých dvou zatím nemá magistrát žádné informace. Výsledky testů však nemají vliv na povinnost pobytu v karanténě.

Primátor v karanténě

Výsledky ukazují, že nikdo z testovaných osob nemohl nakazit další své kolegy v kancelářích a na magistrátu ani jinde nemusejí být nastavena protiepidemická opatření pro další kolegy.  „Nyní nemáme výsledky pouze od čtyř lidí. Všech ostatních 46 osob má negativní výsledky na onemocnění covid-19," uvedl včera po sedmé večer mluvčí města Vít Hofman.

V karanténě je i primátor Prahy. „Karanténu trávím v odloučení od rodiny, aby se vyloučila možnost přenosu nákazy na manželku, děti a případně dále. Od včerejšího rána pokračuji v práci vzdáleně a většiny plánovaných schůzek se účastním online přes videokonferenci. Včerejší odběr na koronavirus vyšel dnes negativně, ale karanténa nadále platí až do 29. června,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Mluvčímu se porouchalo auto, proto se nestihl otestovat. „Celý den jsem řešil nastalou situaci a na testy jsem se vydal až později odpoledne. Cestou se mi zhruba tři sta metrů od nemocnice porouchalo auto, takže jsem test nestihl a řešil spíše odtah překážejícího vozu. Na druhý pokus jsem test absolvoval včera. Dokud nebudu mít výsledky testu, nechávám své kolegy preventivně pracovat z domova,“ vysvětlil mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman jako příklad, proč se dostavil na test až včera.

Náměstek primátora Hlubuček je nakažen novým koronavirem

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) je pozitivní na nemoc covid-19. Šestačtyřicetiletý politik informaci potvrdil na svém twitterovém účtu. V tento moment je izolován a testování na nový typ koronaviru čeká také všechny, kteří se s...

Nakaženy náměstek Hlubuček se cítí lépe

Jediný pozitivně testovaný tak zůstává náměstek Petr Hlubuček. Jeho zdravotní stav se nehorší. "Jsem rád, že testy zatím prokázaly, že nikdo další z magistrátu není nakažený koronavirem. Já sám se již cítím lépe, připomíná mi to chřipku. Ležím doma a dodržuji karanténu," řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Kromě toho byli testováni také příslušnicí hasičského sboru kvůli schůzce Hlubučka s dobrovolnými hasiči v minulém týdnu. Zúčastnili se jí i zástupci profesionálního sboru. Kateřina Suchánská ČTK za hasiče sdělila, že testováno bylo 16 hasičů včetně ředitele pražského sboru Luďka Prudila a jeho náměstka. Výsledky testů jsou již známy u šesti hasičů včetně obou členů vedení, všechny jsou negativní. Suchánská dodala, že po konzultaci s lékařem a ministerstvem vnitra nebudou muset příslušníci, jejichž výsledky byly dnes negativní, do karantény a vrátí se do služby.

Hlubuček uvedl, že v pondělí se během dne přestal cítit dobře. Večer si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu. Už nemocný se v pondělí zúčastnil zasedání rady.

Foto Facebook Zdeněk Hřib - primátor Prahy

Štítky koronavirus, primátor, Hřib, Praha, karanténa, COVID-19, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček, primátor hlavního města Prahy, Alexandra Udženija, Petr Hlaváček, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib má negativní test na covid-19, přesto zůstává v karanténě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.