Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelstvo Prahy 6 neprojednalo kontroverzní posudky. Piráti dál požadují odvolání Koláře

Zastupitelstvo Prahy 6 na program včerejšího jednání nezařadilo projednání zakázky na kontroverzní právní posudky. Piráti kvůli dvěma údajně padělaným posudkům požadují odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Starosta to označil na facebooku za absurdní. Posudky pro radnici vypracoval za 340 tisíc korun někdejší spolužák starosty Petr Kubíček. Nejde o zastupitele hlavního města z TOP 09, je to shoda jmen.

Piráti budou dál požadovat odvolání Koláře

Podle Koláře posudky prověřil kontrolní výbor a Kubíček po zveřejnění kauzy v médiích peníze za posudky vrátil. Piráti ale budou dál požadovat odvolání Koláře, oznámil předseda jejich zastupitelského klubu Ondřej Chrást. Starosta Kolář je nyní kvůli výhrůžkám spojeným s odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva pod policejní ochranou, zasedání zastupitelstva se však osobně zúčastnil.

Právní posudky od Kubíčkovy advokátní kanceláře se týkaly účasti a postavení obce ve správních řízeních a měly Praze 6 pomoci například efektivněji vést stavební řízení a řešit vyvlastnění. Podle serveru Aktuálně.cz ale jde o plagiáty poskládané z veřejně dostupných dokumentů bez uvedení zdrojů. „Z radnice někdo vynesl pracovní materiály a začal psát kauzu. Noviny to otiskly, odvolávaly se na pracovní verzi dokumentu, kde skutečně citace nebyly. Nikoho ale už nikdy nenapadlo podívat se na tu verzi stanoviska, za kterou se zaplatilo," uvedl na sociální síti starosta.

Piráti chtějí rezignaci starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře

Situace na Praze 6 se vyostřuje. Opoziční Piráti žádají odvolání starosty městské části Ondřeje Koláře (TOP 09). K rezignaci ho chtějí vyzvat, pokud nevysvětlí situaci vzniku dvou právních posudků, za které radnice městské části zaplatila 340...

„Starosta Kolář se k věci vyjádřil zbaběle pouze na sociálních sítích“

Bod o projednání zakázky na posudky se Pirátům nepodařilo prosadit na program jednání zastupitelstva. Pro zařazení hlasovalo 14 zastupitelů městské části. Zastupitelstvo má 45 členů a Piráti mají devět hlasů. Koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN, která disponuje 27 hlasy, se dnes hlasování zdržela.

„Starosta Kolář se k věci vyjádřil zbaběle pouze na sociálních sítích, místo toho, aby kauzu prezentoval transparentně na půdě zastupitelstva, kde by zastupitelé měli možnost konečně slyšet jeho vysvětlení podivného vyvádění městských peněz svému spolužákovi," uvedl zastupitel Prahy 6 Miloš Vlach (Piráti).

Z 58 stran čistého textu jednoho ze zmíněných posudků, tedy bez hlavičky či uvedení obsahu, čítá podle Aktuálně.cz původní autorský text jen sedm stránek. Zbytek dokumentu tvoří dlouhé doslovně převzaté pasáže, u nichž advokát Kubíček neuvedl zdroj, napsal server. Druhý posudek má 33 stran, z nichž původních je podle Aktuálně.cz osm stran.

Autoři | Foto Facebook Ondřej Kolář, starosta Prahy 6

Štítky zastupitelstvo, Praha 6, odvolání, starosta, Kolář, Praha, Ondřej Kolář, TOP 09, Petr Kubíček, Facebook, Česká pirátská strana, Aktuálně.cz, sociální síť, Ondřej Chrást, Ivan Stěpanovič Koněv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo Prahy 6 neprojednalo kontroverzní posudky. Piráti dál požadují odvolání Koláře  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.