Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Socha Koněva nikdy nepatřila Rusku. Když jsme jim jí nabízeli, nechtěli ji, říká starosta Kolář

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář nevidí důvod, proč by měla být socha maršála Koněva vrácena Rusku, když nikdy nebyla v majetku země. Podle Koláře navíc socha byla Ruské federaci nabízena opakovaně, ale pokaždé bez odezvy.

„Socha nikdy nebyla ani sovětská, ani ruská. Byla vytvořena českým sochařem Zdenkěm Krybusem za tehdy československé peníze. O navrácení tedy nemůže být řeč,“ říká Ondřej Kolář.

Socha je majetkem Prahy 6 a stejně jako každý jiný majetek podléhá rozhodnutím zastupitelstva Prahy 6. „Báchorky o tom, že zastupitelstvo Prahy 6 o soše nesmělo rozhodovat jsou hodné Chocholouška,“ doplnil starosta.

Kolář si také stojí za tím, že socha byla Rusům několikrát nabízena. „Nikdy ji nechtěli. Odmítali naše nabídky, reagovali na ně slovy o falšování dějin. Naposledy jsme jim sochu nabídli vloni v srpnu, kdy už nás vesele označovali za nacisty. Dnes je ze mě Heydrich a ruští představitelé vyzývají, aby na mě byl spáchán atentát. To je prosím ruská odpověď na naši poslední nabídku,“ dodává Kolář a ukazuje poslední dokument zaslaný ruskou stranou.

Starosta Prahy 6 čelí kritice Ruska kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády. Na místě by měl vzniknout nový památník připomínající osvobození Prahy za druhé světové války. 

Kolář má podle svých slov policejní ochranu kvůli Rusovi, který ho má za úkol zlikvidovat. Podle starosty hrozí riziko také pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) a starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS). Kolář, Hřib i Novotný čelili v posledních týdnech kritice Ruska kvůli krokům, které učinily jejich úřady. V krátkém rozhovoru se rozpovídal pro redakci Pražské Drbny.

Ondřej Kolář: Trestní řízení proti zastupitelům Prahy 6 je na každý pád divadlo

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má podle svých slov policejní ochranu kvůli Rusovi, který ho má za úkol zlikvidovat. Podle Koláře hrozí riziko také pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) a starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému...

Ohodnoť článek

Foto TOP 09

Štítky Praha, Praha 6, Koněv, Rusko, Kolář, Policie, Ondřej Kolář, socha, Ivan Stěpanovič Koněv, Zdeněk Hřib, Pavel Novotný, druhá světová válka, Reinhard Heydrich, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha Koněva nikdy nepatřila Rusku. Když jsme jim jí nabízeli, nechtěli ji, říká starosta Kolář  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.