Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Praha 10 odmítá pokutu za špatnou zakázku, odpovědný místostarosta by měl podle opozičních Pirátů odstoupit

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil desáté městské části pokutu 750 tisíc korun za to, že při zadávání zakázky na úpravy nového sídla radnice nepostupovala podle zákona. Rozdělili ji na dvě části a vyhnuli se tak zadávacímu řízení. Opoziční Piráti kvůli tomu vyzvali k rezignaci místostarostu Tomáš Peka, který má na starosti majetek. Desítka se brání, postupovala podle svého vyjádření hospodárně a s ohledem na veřejný zájem.

„Zadavatel záměrně rozdělil předmět plnění spočívající ve stavebních úpravách objektu Vinice na dvě části, přičemž ani v jedné z nich nepostupoval podle zákona,“ uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v tiskové zprávě.

První část se týkala úprav třetího a druhého podzemního patra a prvního, druhého, šestého, sedmého a osmého nadzemního patra. Desítka vše zadala jako veřejnou zakázku malého rozsahu bez provedení zadávacího řízení.

Opravy zbylých pater stejného domu zadala přes společnosti PRAHA 10 – Majetková, a. s., kterou ale sama ovládá, ještě ten den třetímu subjektu. „O vertikální spolupráci se tedy fakticky nejednalo, neboť PRAHA 10 – Majetková, a. s., neplnila předmětnou smlouvu o dílo vlastními silami. Předseda Úřadu ve svém rozhodnutí výslovně uvedl, že zcela jistě nejde o následováníhodný příklad zadávání veřejné zakázky a využití institutu vertikální spolupráce,“ vysvětlil úřad. Praha 10 tak nezákonně účelově snížila předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Za to úřad vyměřil pokutu 750 tisíc korun.

Městská část je tak ze strany ÚOHS paradoxně sankcionována za to, že postupovala hospodárně"

Desítka ale na počínání nevidí nic špatného, podle vyjádření mluvčího Jána Bruno Troppa postupovala jako řádný hospodář a také v souladu se zákonem „Klientské úpravy budovy Vinice byly nutné a časově naléhavé, protože případné prodlevy by vedly k dalším zbytečným nákladům na údržbu staré radnice a současně placení nájmu budovy na Vinici. Snahou MČ Praha 10 tedy bylo minimalizovat přechodné období, kdy při procesu stěhování museli občané chodit na dvě místa, jelikož úřad fungoval jak ve Vršovicích, tak na Vinici,“ sdělil v tiskové zprávě Tropp.

Dodal, že městská část se proti rozhodnutí úřadu bude bránit, nemá ale ještě k dispozici rozhodnutí.

„MČ Praha 10 jednala s maximálním ohledem na veřejný zájem, přičemž veškeré práce byly realizovány za běžné tržní ceny, a to v rekordním čase. Desítce navíc není vytýkáno jakékoliv finanční pochybení. Městská část je tak ze strany ÚOHS paradoxně sankcionována za to, že postupovala hospodárně,“ konstatoval Tropp.

Na první pohled bylo jasné, že je to šmelina"

Podle opozičních Pirátů upozornil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na rozdělení zakázky zastupitel Petr Beneš (Piráti) už před rokem. Teď chtějí, aby místostarosta Tomáš Pek (TOP 09), který má na starost majetek i společnost PRAHA 10 – Majetková, a. s., odstoupil.

„Místostarosta Pek by měl okamžitě rezignovat. ÚOHS jednoznačně potvrdil nezákonnost, účelovost a městská část musí zaplatit rekordní pokutu. Na první pohled bylo jasné, že je to šmelina a obávám se, že stejný modus operandi použili i v další zakázce," uvedl Beneš ve vyjádření pro novináře. Pokud neodstoupí sám, chtějí Piráti nechat svolat mimořádné zastupitelstvo a o odvolání hlasovat.

„Už materiál, který zakázku rekonstrukce řešil, byl radě nestandardně předložen tajemnicí úřadu “na pokyn členů rady”, neboť Pek v době jeho projednávání čerpal dovolenou. Argumentoval časovou tísní a ohrožením harmonogramu stěhování radnice do rekonstruované budovy Vinice, jak vyplývá z důvodové zprávy. Tajemnice se však z veškeré odpovědnosti předem vyloučila, naopak v důvodové zprávě odkazuje přímo na místostarostu Peka,“ popsal Beneš.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Prahy 10

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 odmítá pokutu za špatnou zakázku, odpovědný místostarosta by měl podle opozičních Pirátů odstoupit  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.