Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Pavel Fischer vyhrál v Praze 12 v prvním kole. Získal přes 53 procent hlasů

, aktualizováno před 18 minutami

Pavel Fischer uhájil senátorské křeslo hned v prvním kole voleb. V Praze 12 je zatím sečteno 99 ze 107 okrsků a Fischer získal přes 53 procent hlasů. Senátor obhajuje svůj post za koalici KDU-ČSL + ODS + STAN + TOP 09. V Praze 4 50 procentní hranici jen těsně minul Jiří Drahoš, do druhého kola tak postupuje spolu s Josefem Svobodou.

Proti Fischerovi stojí ve volbách dalších pět kandidátů. Po sečtení všech hlasů se za stávajícím senátorem řadí s 26,65 procenty Boris Šťastný (ANO + Motoristé).

Pavel Fischer momentálně působí jako předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. „Šest let jsem se v Senátu opravdu nenudil. Pracoval jsem na tématech jako vlivové působení cizích mocností v naší zemi, na energetické bezpečnosti, usiloval jsem kontrolovat prezidenta Miloše Zemana nebo prezidenta Petra Pavla,“ řekl senátor pro ČTK. Témata, kterým se věnuje jsou podle něj někdy pro voliče nesrozumitelná. „O to víc si vážím podpory voličů ze senátního obvodu, kam jsem za nimi po celou dobu pravidelně vyrážel, abych byl s nimi a věděl, co řeší a čím žijí,“ dodal.

Poražení Boris Šťastný na sociální síti pogratuloval Fischerovi k vítězství. „Děkujeme všem voličům, kteří přišli k volbám a dali nám svůj hlas. Blahopřejeme Pavlu Fischerovi k zisku senátního mandátu již v prvním kole,“ napsali Motoristé skrze Šťastného účet na síti x.com.

Pokud kandidát získá v prvním kole více než 50 procent hlasů, druhé kolo voleb neprobíhá a kandidát se stal vítězem voleb. Do druhého kola voleb postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

Pavlu Fischerovi na síti x.com pogratulovala předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Praha 4 zná kandidáty postupující do druhého kola

V Praze 4 postupují do druhého kola senátních voleb Jiří Drahoš za koalici KDU-ČSL + ODS + STAN + Piráti + TOP 09, kterému 50 procentní hranice utekla jen o necelá dvě procenta, a Josef Svoboda za ANO, který získal bezmála 17 procent hlasů.

„Milí voliči, chci vám z celého srdce poděkovat za Vaši obrovskou podporu a počet hlasů, které jste mi dali v prvním kole voleb. Vaše důvěra je pro mě obrovskou motivací a závazkem pokračovat v práci pro naši komunitu,“ poděkoval na svém facebookovém profilu Jiří Drahoš. Vyzval také k účasti i v dalším kole.

Josef Svoboda za dostatek hlasů pro postup do druhého kola voleb poděkoval voličlm na síti x.com, „Milí přátelé z Prahy 4! Děkuji za vaši podporu! Jdeme dál! Druhé kolo voleb do Senátu je souboj začínající od nuly,“ napsal Svoboda.

Finalisté voleb na dvojce mají mezi sebou rozdíl jen 362 hlasů

V Praze 2 se v čele udržel Marek Hilšer za Piráty + MHS s 29, 42 procenty. Těsně za ním s 27,52 procenty skončil Miroslav Bárta za TOP 09 + STAN. Rozdíl mezi kandidáty je tedy jen 362 hlasů.

Hilšer, který obhajuje svůj post v Senátu, vyzval voliče, aby před druhým kolem věnovali pozornost programům kandidátů. „Chtěl bych požádat všechny občany, aby přišli k volbám, aby si dobře přečetli programy. Já jsem dal jasný, zřetelný program, neskrývám se za jedno slovo. Věřím, že občanský princip snad jednou také v této zemi zvítězí,“ řekl Hilšer pro ČTK.

Výsledky na osmičce jsou těsné, o finálové dvojici rozhodl rozdíl 78 hlasů

V Praze 8 je už také sečteno, do druhého kola senátních voleb postupují Vladimíra Ludková (KDU + ODS + Patrioti ČR), která získala lehce přes čtvrtinu hlasů a Zdeněk Kučera (ANO), který dosáhl na 23,26 procent hlasů.

Zdeněk Kučera poděkoval prostřednictvím facebookového účtu: „Díky vám všem za obrovskou podporu! Postup do druhého kola je pro mě velký úspěch a moc si toho vážím. Udělám všechno pro to, abych nezklamal vaši důvěru a společně jsme došli až do cíle. Děkuju!“

Takový je ale život. Beru to pokorně, říká Wagenknecht, kterému druhé kolo uteklo jen o 78 hlasů

Současnému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) uteklo druhé kolo zhruba o 78 hlasů, za Zdeňkem Kučerou zaostal jen o 0,26 procenta. „Je brzo analyzovat data, nedokážu to hodnotit,“ odpověděl Wagenknecht na otázku ČTK, co zapříčinilo jeho neúspěch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Pavla Fischera

Štítky volby, Senát ČR, Pavel Fischer, Praha 12

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Fischer vyhrál v Praze 12 v prvním kole. Získal přes 53 procent hlasů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.