Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čižinský skončí v čele Prahy Sobě, sněm bude volit nového předsedu. O post se uchází Scheinherr

Jan Čižinský skončí jako lídr pražského uskupení Praha Sobě, na nadcházejícím kongresu nebude kandidovat na jeho předsedu. První kongres strany se bude konat 13. března a o funkci předsedy se bude ucházet pražský zastupitel a bývalý radní města pro dopravu Adam Scheinherr a další městský zastupitel Petr Zeman.

Čižinský se chce podle svého vyjádření více soustředit na Prahu 7, kde uskupení původně vzniklo a kde je od roku 2014 starostou. Kandidáti na předsedu se mohli hlásit do konce února, přihlásili se Scheinherr a Zeman.

„Právě s Adamem Scheinherrem a Petrem Zemanem jsme Prahu Sobě před šesti lety zakládali. V politice jsem byl tenkrát jako starosta Prahy 7 jen já - Adam pracoval na projektu OSN a k tomu jako aktivní občan bojoval proti nahrazení Libeňského mostu dálničním mostem, Petr stál za iniciativou Prázdné Domy," uvedl Čižinský ke kandidátům.

Dodal, že formu občanské kandidátky již uskupení s ohledem na svůj úspěch přerostlo. V loňských komunálních volbách Praha Sobě uspěla ve volbách na magistrát a v několika městských částech. „Už dávno nejsme lokální hnutí, rozrostli jsme se a po celé Praze získali 96 mandátů. Svou energii chceme zužitkovat co nejlíp. Logickým závěrem je přerod do pražské městské strany," uvedl Čižinský.

Máme čtvrtinového primátora, na Prahu mu zbývá šest dní za měsíc, říká Čižinský

Jan Čižinský a jeho hnutí Praha Sobě vyhrálo volby v Praze 7 už třikrát za sebou. Do koalice vedení hlavního města se ale po dlouhém vyjednávání nakonec nedostali. V rozhovoru pro Pražskou Drbnu promluvil o tom, za co vděčí úspěchu ve volbách,...

Scheinherr ke své kandidatuře řekl, že po odchodu Prahy Sobě do magistrátní opozice ho bolelo sledovat, jak se jím a jeho kolegy zahájené projekty začínají zadrhávat. „Praha potřebuje politiky, kteří věci dokážou odpracovat a dotáhnout ke skutečnému výsledku," sdělil Scheinherr.

Zeman sdělil, že je v Praze Sobě od počátku a záleží mu na tom, jakou další cestou nyní už strana půjde. „Svou kandidaturou chci nasvítit pro mne důležitá témata - pražská sídliště, kterým se jako hrdý patriot Černého Mostu dlouhodobě věnuji, územní rozvoj, veřejný prostor," uvedl Zeman.

Praha Sobě původně vznikla v Praze 7, kde Čižinský ještě jako člen KDU-ČSL a aktivista spolu s dalšími bojoval proti tehdejšímu vedení radnice, které nakonec ve volbách porazil a od té doby stojí v čele městské části. Odnože Prahy Sobě vznikly postupně také v Praze 1, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13 či 14.

Na celoměstské úrovni uskupení poprvé kandidovalo v komunálních volbách roce 2018, kdy nasbíralo potřebných zhruba 100.000 podpisů nutných pro kandidaturu jako sdružení nezávislých kandidátů. Uskupení získalo 16,6 procenta a 13 mandátů v 65členném zastupitelstvu a stalo se společně s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) součástí vládnoucí koalice. V loňských volbách na magistrát získala Praha Sobě 14,7 procenta hlasů a 11 mandátů a skončila v opozici poté, co se na koalici dohodli Piráti, Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Praha Sobě, Čižinský, předseda, Scheinherr, starosta, sněm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Sheinnherra bude stejně "řídit" Čižinský, jako když byl náměstkem pro dopravu.

Úterý, 5. března 2024, 13:33Odpovědět

Čižinský skončí v čele Prahy Sobě, sněm bude volit nového předsedu. O post se uchází Scheinherr  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.