Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Radní schválili Schmalze do dozorčí rady Pražské plynárenské. Firmě to pokazí reputaci, říkají Piráti

Radní hlavního města po odloženém hlasování přece jen zvolili do dozorčí rady Pražské plynárenské Vladimíra Schmalze, proti kterému ostře vystupovali Piráti. Nelíbí se mu jeho minulost a střet podnikatelských zájmů. Společnosti to může pokazit reputaci, tvrdí.

Do dozorčí rady navrhl Schmalze primátor Bohuslav Svoboda (ODS). O zvolení se jednalo už minulé pondělí, bylo ale přerušeno. „Minulý týden překladatel nominace primátor Bohuslav Svoboda po proběhlé diskusi svůj návrh přerušil minimálně do doby, než budou formální náležitosti nominace napraveny. V pondělí tomu bylo naopak a přes odpor Pirátů byla nominace schválena,“ uvedla v tiskové zprávě Martina Kameník Vacková, mluvčí zastupitelského klubu Pirátů na magistrátu.

Podle Pirátů Schmalz zatajil některé společnosti, ve kterých podniká, když dokládal potřebné dokumenty.

„Má za sebou velmi problematickou pracovní minulost ve státní firmě ČEZ, kdy byl osobně zodpovědný za investice státní firmy na Balkáně, především v Albánii. Policie dokonce pana Schmalze vyslýchala v souvislosti s podezřelou transakcí sedmi milionů eur na soukromý účet kosovského lobbisty,“ zmínila Jana Komrsková, náměstkyně pro oblast životního prostředí a klimatického plánu.

„S ohledem na jeho různá angažmá by neměl být připuštěn k nakládání s veřejnými penězi"

Proti jeho zvolení hlasovali všichni čtyři pirátští radní. „Z našeho pohledu zůstaly pochybnosti, zda bude pan Schmalz hájit zájmy Pražanů a hlavního města. S ohledem na jeho různá angažmá by neměl být připuštěn k nakládání s veřejnými penězi,” vysvětlil místopředseda klubu Pirátů a předseda výboru pro infrastrukturu Viktor Mahrik.

Jak zmínil náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib na pondělní tiskové konferenci, zvolení Schmalze vnímá jako velký risk. Může uškodit reputaci Pražské plynárenské a odliv zákazníků.

„V minulém volebním období jsme museli řešit situaci ohledně firmy Molepo, u které byl pan Schmalz jedním z koncových vlastníků. Firma dlouhodobě usiluje o změnu územního plánu v místech, kde má dle plánu být zeleň a tomu také odpovídala cena, za kterou Molepo pozemky okolo koupaliště Džbán vydražilo. V minulém roce Molepo přišlo s konstrukcí, že musí koupaliště uzavřít pro veřejnost kvůli havarijnímu stavu zázemí,“ uvedl Hřib.

Podle Hřiba vydíral Pražany

„Dle mého názoru šlo o očividnou snahu firmy si skrze vydírání Pražanů vyvzdorovat změnu územního plánu a pozemky tak zhodnotit. Takové praktiky považuji za nepřijatelné a opravdu se nedomnívám, že někdo, kdo osobně figuruje v této kauze, by neměl zasednout v dozorčí radě městské akciovky,” dodal Hřib. Zmínil také, že u společností, které Schmalz přímo či nepřímo vlastní nebo spoluvlastní, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl o jejich počínání jako kartelovém.

„Proto nemá veřejný sektor vlastnit velké společnosti. Nemáme nic stoprocentně vlastnit a už vůbec se nemáme pokoušet to tímto způsobem to přes zvolené členy přímo řídit,“ reagoval na Hřiba náměstek primátora pro finance Zdeněk Kovářík (ODS).

„To je pán, který s Bohuslavem Svobodou, Alexandrou Udženija a Zdeňkem Zajíčkem Pražany připravil o koupaliště Džbánu a teď Prahu vydírá. Tito lidé nepracují pro Pražany, ale pro sebe,“ komentoval zvolení na Twitteru zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Vladimíra Schmalze

Štítky Pražská plynárenská, Rada hlavního města, dozorčí rada, Piráti, Schmalz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Á další rudé dozimetrické záření,Ó Dé Es Es a STANdartní organizovaný zločin opět jedou ve žlutém trikotu korupční Tour De France!!!!!!!!!!

Středa, 13. prosince 2023, 09:47Odpovědět

Radní schválili Schmalze do dozorčí rady Pražské plynárenské. Firmě to pokazí reputaci, říkají Piráti  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.