Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Protestující lidé zaplnili Malostranské náměstí. Blokovali dopravu v centru Prahy

, aktualizováno 27. listopadu 2023, 16:40

Účastníci pražské demonstrace, která doprovází stávku vyhlášenou odbory na dnešní den proti krokům vlády, dorazili pochodem od Rudolfina na Malostranské náměstí. Nedaleko Sněmovny začal plánovaný protest nazvaný Za lepší budoucnost ČR. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na místě odmítl spojování protestu s jakýmkoliv politickým směrem, jde podle něj čistě o odborovou demonstraci.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku, vysoké inflaci i nedostatku peněz ve školství

Protestující se začali shromažďovat před polednem, časem se prostor před Rudolfinem téměř zaplnil. Účastníci se fotografovali s odborovými vlajkami, část z nich troubila na klaksony. „Je to odborová demonstrace, vyzval jsem všechny, abychom insignie nechali ideálně ve sklepě," řekl novinářům Středula na dotaz, zda nejde o protest levicových stran.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

Lidé mají strach, že přijdou o pracovní místa

Stávka se podle odborových předáků koná ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastavila na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Podle školských odborářů dnes zcela zavřelo nebo omezilo provoz 74 procent všech regionálních škol.

FOTOGALERIE: Gulášová polévka, komunistky i výhrůžky. Podívejte se, jak vypadal odborářský protest v Praze

Dnešní protest svolaný odborovými svazy na Malostranské náměstí přilákal kromě jejich členů i politiky jako komunistky Kateřinu Konečnou a Martu Semelovou nebo aktivisty z Ne základnám či takzvané občany v odporu. Lidé si přinesli kromě vlajek i...

Na akci dorazili i odboráři a odborářky z regionů, pro některé z nich vypravily jejich organizace autobusy. „Máme strach, že přijdeme o pracovní místa, že nám budou ubírat. Chtěli bychom, aby se nerušila místa asistentů pedagogů, aby naopak ve školách přibývali," řekla na místě protestu Adéla Kovářová z jazykové školy Wonderland Academy.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky stávka, vláda, hospodářství, odbory, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

S tím většina počítala že když se zaplní náměstí stávkujícími, doprava bude omezena. Ale když idioti blokují schválně dopravu na frekventované ulici tak se nic neděje. Už jste někdo jako řidič řekl že policistu nebudete poslouchat? Když to udělá idiot chodec v silnici a neuposlechne příkaz opustit silnici tak se nic neděje jako řidič bych byl v poutech a lehký o tisíce.

Úterý, 28. listopadu 2023, 12:20Odpovědět

VIDEO: Protestující lidé zaplnili Malostranské náměstí. Blokovali dopravu v centru Prahy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.