Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ti naši pitomci to měli rozdávat. Plakát o hejtmance Peckové je podle Babiše pravdivý

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil plakát spojující středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN) s korupční kauzou Dozimetr s ohledem na zveřejněné odposlechy za pravdivý. Od jeho vylepování v budově krajského úřadu se ale bývalý premiér distancoval.

Letáky se na krajském úřadu v Praze objevily 30. října, kdy zasedalo zastupitelstvo. Mladík, který podle záznamů z kamer plakáty rozvěšoval, se do budovy dostal spolu s Danielem Köpplem, marketingovým specialistou hnutí a poradcem prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka.

Pecková následně uvedla, že očekává, že ANO zaplatí škodu za vyčištění chodeb, nástěnek, pánských toalet a dalších míst, kde byly plakáty vylepené. Jakékoli spojení s kauzou Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku a v níž policie navrhla obžalovat 11 lidí, hejtmanka opakovaně odmítla.

Babiš dnes před poslanci prohlásil, že „na tom plakátě je pravda". „Tak ho měli, nevím, kdo to byl, údajně někdo od nás, měli ho rozdávat... To, že to podělali a že to neměli tam lepit, a pokud někdo lhal, tak půjde od válu, protože to nebudeme tolerovat," uvedl Babiš ve sněmovně. Posléze šéf nejsilnější opoziční strany prohlásil, že „ti naši pitomci to měli rozdávat", a naznačil, že případ poslouží k očerňování ANO. „A co teďka bude teďka následovat, trestní oznámení, že nějaký náš mladý hlupák tam něco vylepil," poznamenal Babiš.

Hejtmanka Pecková očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů na krajském úřadu

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění dehonestujících plakátů na krajském úřadu a postaví se ke kauze čelem. Mladík, který podle záznamů z kamer plakáty spojující hejtmanku s korupční kauzou...

Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů už dříve odmítli. Pecková v souvislosti se šířením pomluv a křivého obvinění podala trestní oznámení, další podal krajský úřad. Věcí se zabývá pražská policie.

Babišovo úvodní asi hodinové vystoupení se energií netýkalo, chce o nich mluvit později. Vzhledem k nadcházejícímu svátku Dne boje za svobodu a demokracii Babiš zejména četl kritický text o nynějším politickém systému a dotkl se také transformace české ekonomiky po roce 1989.

Většinu času Babišova vystoupení vyplnila četba textu, který, jak řekl, napsal jeden jeho dobrý známý, a týkal se mimo jiné srovnání nynějšího systému s minulým totalitním režimem. V kritickém hodnocení ekonomické transformace se pak předseda ANO odvolával na osm let starou bakalářskou práci.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan, Petra Pecková

Štítky sněmovna, ANO, Středočeský, Babiš, schůze, Pecková, plakáty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ti naši pitomci to měli rozdávat. Plakát o hejtmance Peckové je podle Babiše pravdivý  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.