Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Fiala uvítal na úřadu vlády Zelenského, který zahájil druhý den návštěvy

, aktualizováno 7. července 2023, 14:49

Premiér Petr Fiala (ODS) uvítal v zahradě pražské Strakovy akademie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který tak zahájil druhý den návštěvy České republiky. V Praze dnes Zelenského jednal i s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Fiala dnes ráno po schůzce se Zelenským oznámil, že Česko daruje Ukrajině další útočné helikoptéry, ale také statisíce kusů velkorážní munice. Zemi bude Česká republika rovněž pomáhat s výcvikem pilotů a daruje jí simulátory, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině. Fiala zdůraznil, že podpora Ukrajiny je pro českou vládu zahraničněpolitickou prioritou. Pomoc bude podle něho intenzivně pokračovat ve všech oblastech.

Zelenskyj dorazil do Prahy krátce před summitem NATO, který se ve Vilniusu koná příští týden. Po čtvrteční schůzce s Pavlem označil za ideální variantu, kdy by mezi výstupy summitu patřila pozvánka Ukrajiny do aliance. Podle Pavla je v zájmu ČR, aby Ukrajina zahájila jednání o přístupu do NATO v okamžiku, kdy válka skončí. Fiala doufá, že se Zelenskyj bude moci summitu osobně zúčastnit. „Očekávám, že všichni spojenci v NATO Ukrajinu jasně podpoří v jejím úsilí o členství. S hlasem ČR může počítat," řekl Fiala.

Fiala ocenil také pokrok, který Ukrajina dělá na cestě do EU. I v tom je Česko připravené jí být nápomocné, konstatoval. „Jsem přesvědčen, že budoucnost Ukrajiny je v EU a NATO. Zajistí to, aby se neopakovala podobná situace, které teď v Evropě čelíme," řekl.

Zelenského přivítal Fiala ve Strakově akademii po osmé hodině, jednali přes hodinu. Společně pak položili květiny u pamětní desky 17. listopadu na pražské Národní třídě. Z protějšího chodníku tleskalo hlavě ukrajinského státu, který od loňského února čelí ruské vojenské invazi, několik desítek lidí.

Zelenskyj posléze zamířil postupně do Senátu a Sněmovny na schůzky s jejich předsedy Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Vystrčil předal Zelenskému symbolický klíč od Senátu, symbolizuje podle něj oboustranný závazek. Horní parlamentní komora bude podporovat Ukrajinu a dělat vše pro to, aby získala územní celistvost, svébytnost a nezávislost, zdůraznil Vystrčil. Hlavním tématem schůzky se Zelenským podle Vystrčila byla pomoc Senátu Ukrajině z hlediska její obrany vůči ruské agresi a poté i její začlenění do EU i NATO.

Pekarová Adamová pozvala Zelenského manželku Olenu na říjnový parlamentní summit Krymské platformy. Summit skupiny, která sdružuje národní a mezinárodní snahy o osvobození poloostrova anektovaného Ruskem v roce 2014, by se měl zabývat i únosy ukrajinských dětí do Ruska. Také šéfka Sněmovny ujistila Zelenského o pokračující české podpoře Ukrajiny.

Zelenskyj v Česku děkoval za všestrannou pomoc i za přijetí ukrajinských uprchlíků. Dnes zdůraznil, že Česko neposkytuje Ukrajině menší podporu než velké evropské státy. Česko reaguje velice pružně a včas, což je zapotřebí pro ukončení války rozpoutané Ruskem, řekl. S Fialou hovořil i o spolupráci s africkými a asijskými státy, poděkoval Česku za připravenost působit v tomto směru.

Ve čtvrtek večer po svém příletu českým vládním speciálem jednal Zelenskyj na Hradě s prezidentem Petrem Pavlem. Poděkoval poté Česku za pomoc Ukrajině. Obě hlavy státu se vyslovily pro členství Ukrajiny v NATO. Zelenskyj by považoval za ideální, aby země dostala pozvánku na nadcházejícím summitu aliance. Podle Pavla je v zájmu ČR, aby Ukrajina zahájila jednání o přistoupení v okamžiku, kdy skončí válka s Ruskem.

Na první návštěvu České republiky od začátku loňské vojenské invaze Ruska na Ukrajinu dorazil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Prahy ho večer dopravil český vládní speciál z předchozí návštěvy v Bulharsku. Před 20:30 přivítal...

„Začínáme se bavit o velkých zakázkách, které by měly v budoucnosti zaměstnávat lidi v České republice," řekl Pojar. Jmenoval obnovu ukrajinských železnic a metra v Kyjevě a Charkově. Pavel na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že příští týden Ukrajinu navštíví 30 českých podnikatelů s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným.

Česko a Ukrajina podle Pojara také úzce koordinují spolupráci zbrojařských firem z obou zemí. Dnes by mělo být podepsáno rámcové memorandum o spolupráci v obranném průmyslu. „Konkrétní dohody jsou podepisovány průběžně a budou podepisovány průběžně v následujících týdnech a měsících," dodal. Pojar i například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) byli u dnešního přivítání ukrajinského prezidenta před úřadem vlády.

Zelenskyj dorazil do Česka poprvé od začátku loňské ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Jeho návštěvu doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Podle policie jde o jedno z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Zapojili se do něj policisté z více než desítky útvarů. Kvůli návštěvě se na čtvrteční odpoledne uzavřel Pražský hrad.

Zelenskyj při oznámení své návštěvy v Praze na twitteru uvedl, že v Česku bude jednat o obraně, summitu NATO ve Vilniusu, evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, situaci u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukci napadené země. Po dnešní zastávce v Česku bude pokračovat mimo jiné do Turecka.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petra Fialy, Twitter Markéty Pekarové Adamové, Twitter Volodymyra Zelenského

Štítky Ukrajina, prezident, diplomacie, Zelenskyj, premiér, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Šimice

To mu nemohli půjčit něco slušného na sebe, když sám si nic nepřivezl? ????

Sobota, 8. července 2023, 13:39Odpovědět

Josef Englic

V Bulharsku Zelenského vypráskali, tak si to v Česku vynahradí.

Sobota, 8. července 2023, 09:33Odpovědět

Mirek Sekera

Cechacku budeš platit další dluh,potřebujeme se zavděčit Ukrajině řekl dementofiala a svedem dluh na Babiše.

Pátek, 7. července 2023, 11:11Odpovědět

VIDEO: Fiala uvítal na úřadu vlády Zelenského, který zahájil druhý den návštěvy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.