Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Koalice v Praze 11 končí. Koaliční zastupitel Kos podpořil opozici

Koalice v Praze 11 ve čtvrtek večer ztratila v zastupitelstvu většinu hlasů. Starostka městské části Šárka Zdeňková (Hnutí pro Prahu 11- HPP11) následně řekla, že to znamená konec koalice. Důvodem je, že koaliční zastupitel Ladislav Kos (HPP11) podpořil na zasedání návrh opozice na odvolání radního pro majetek Jiřího Dohnala (Piráti). Koalice měla dosud převahu jen jednoho hlasu, Kosův hlas byl rozhodující. Koalice tak přišla o hlasovací převahu na zastupitelstvu. Zdeňková proto navrhne, aby HPP11 rezignovalo na všechny funkce v radě.

HPP11 vyzve Kose k opuštění Hnutí pro Prahu 11 a složení mandátu

„Náš stranický kolega z HPP11 právě položil koalici na Jižním městě na Praze 11 a tím docílil rozpadu koalice," řekla Zdeňková. „On s tou koalicí nebyl spokojený od začátku a nesouhlasil se vstupem HPP11 na radnici a tímto v uvozovkách vyhrožoval celou dobu, takže to dneska večer dokonal. Odvoláním koaličního partnera končí koalice a já budu navrhovat HPP11, aby rezignovalo ze všech funkcí v radě,“ dodala.

Podle Zdeňkové klub HPP11 vyzve Kose k opuštění Hnutí pro Prahu 11 a složení mandátu. Zároveň řekla, že koalice po čtvrtečním jednání nemá už ani těsnou většinu 18 z 35 hlasů v zastupitelstvu. „Konec koalice je prostě fakt,“ řekla.

„Ano, nebyl jsem od počátku vzniku koalice HPP11, Praha sobě, Piráti jejím fanouškem. Přesto jsem se rozhodl, dát ji šanci. Bohužel se ukázalo, že čím dál více dostávala přednost snaha o udržení koalice před řešením věcných problémů,“ uvedl ke svému rozhodnutí Ladislav Kos v prohlášení na facebooku.

Těším se na spolupráci, píše Prokop Čižinskému. To se nestane, odvětil mu

Praha sobě se po podpisu koaliční smlouvy Spolu, Pirátů a STAN ocitla v zastupitelstvu hlavního města v opozici spolu s ANO a SPD. Předseda ANO v Praze Ondřej Prokop doufal ve spolupráci, Jan Čižinský mu ale veřejně oznámil, že to nepřipadá v úvahu.

Dohnalovo odvolání inicioval zastupitel Martin Sedeke

Odvolání Dohnala z funkce radního pro majetek inicioval zastupitel Martin Sedeke (ODS) kvůli jeho přístupu k projektu rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra na Jižním městě. „To, co mi nejvíc vadilo, je, že největší investiční akce, kterou městská část dělá, se řítí někam volným pádem, aniž někdo ví kam," řekl Sedeke. Dohnal podle něj nezvládal koordinovat kroky související s opravou objektu Sandra například s dalšími radními, navíc je podle Sedekeho problematické, že do zrekonstruovaného objektu se mají po dokončení na jedno místo nastěhovat v podstatě výhradně desítky sociálně slabých rodin.

Sedeke zároveň řekl, že neočekával, že by Dohnalovo odvolání mělo znamenat pád koalice. „V tuto chvíli si nemyslím, že to znamená faktický zánik koalice,“ sdělil. Rada si podle něj může přerozdělit gesce i v menším počtu a vládnout dál, bude ale muset hledat podporu i u dalších politických uskupení. „To nemusí být nutně ODS. Samozřejmě nám by konec koalice nevadil a vznik nové, ale rozhodně netvrdím, že jsem přesvědčen, že to bude mít tenhle důsledek,“ řekl.

Problémový Opatov a Háje. Praha 11 žádá o pomoc policii i strážníky

Kvůli špatné bezpečnosti v částech Jižního Města poprosila radnice Prahy 11 o častější kontroly policisty i strážníky. V okolí metra Opatov a Háje, v ulici Hviezdoslavova a v Centrálním parku by měli provádět zvýšený dohled. Soukromá bezpečností...

Zastupitelé se znovu sejdou 5. května

Pirátští zastupitelé Prahy 11 uvedli na facebooku, že stejně jako HPP11 jsou i oni připraveni rezignovat na své pozice a začít vyjednávat jinou podobu koaliční spolupráce. Podle starostky Zdeňkové se bude přesný postup řešit v dalších dnech.

Čtvrteční zasedání zastupitelstva bylo po odvolání Dohnala přerušeno na dva týdny, politici se tak znovu sejdou 5. května.

Praha 11 zahrnuje Chodov a Háje a podle Českého statistického úřadu má asi 73 tisíc obyvatel. Od konce loňského prosince v městské části vládne koalice Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), Prahy 11 Sobě a Pirátů, koalice měla v 35členném zastupitelstvu těsnou většinu 18 hlasů. Komunální volby v Praze 11 loni vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele na pátém místě získali Piráti a šestí jsou TOP 09, STAN se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Ladislava Kose

Štítky koalice, politika, zastupitelstvo, Praha, Praha 11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice v Praze 11 končí. Koaliční zastupitel Kos podpořil opozici  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.