Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vyhnánek není místostarostou Prahy 7. Bude šéfem administrativy kanceláře prezidenta

Na pozici místostarosty Prahy 7 rezignoval Pavel Vyhnánek (Praha 7 Sobě). Na dnešním zasedání zastupitelů to oznámil starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě). Důvodem je, že se Vyhnánek stal ředitelem administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky. Zastupitelem městské části i Prahy Vyhnánek zůstane. Ve vedení Prahy 7 jej nahradil v pozici radního zastupitel Martin Tománek (Praha 7 Sobě). Zastupitelé zároveň zvolili do funkce místostarostky dosavadní radní Hanu Šiškovou (Praha 7 Sobě). Loňské volby v Praze 7 vyhrála Praha 7 Sobě, která získala nadpoloviční většinu.

„Byl jsem osloven s tím, že v týmu nové paní kancléřky budu pomáhat s reorganizací kanceláře a příspěvkových organizací“

„Zastupitelský mandát si ponechám. Byl jsem osloven s tím, že v týmu nové paní kancléřky (Jany Vohralíkové) budu pomáhat s reorganizací kanceláře a příspěvkových organizací. Poté bych se měl zapojit do toho, aby kancelář získala zpět svou důstojnost a přispět k řádnému fungování a hospodaření," řekl Vyhnánek.

Vyhnánek je zastupitelem sedmé městské části od roku 2014. V minulém volebním období byl náměstkem primátora a na magistrátu je nyní opozičním zastupitelem. Tománek je zastupitelem Prahy 7 od roku 2018 a nyní je zároveň asistentem v Poslanecké sněmovně. Tománek bude mít jako radní na starosti finance a na pozici místostarostky se posune dosavadní radní pro školství Šišková.

Opoziční zastupitelé v diskusi kritizovali počet takzvaně uvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří vykonávají mandát jako své hlavní zaměstnání, a zejména počet místostarostů, kterých je v devítičlenné radě pět. Opoziční zastupitel Jiří Hejnic (Společně) to označil za vyhazování peněz a "nenažranost".

Prezident Petr Pavel dnes oznámil, že nechá odstranit bezpečnostní kontroly pro vstup na Pražský hrad. Už dnes v poledne začali odstraňovat rentgenové rámy, které jsou umístěny u tří vchodů do areálu. Zátarasy pro auta zatím zůstanou.

Nástupce Tománek je podle Vyhnánka schopný vlastnostmi nahradit chybějící profesní vzdělání

Diskutovalo se také o tom, že Tománek nemá na rozdíl od Vyhnánka formální ekonomické vzdělání. Tománek kritiku odmítl s tím, že to pro výkon funkce není zcela nezbytné. Politik podle něho dělá politická rozhodnutí a na ta odborná má poradní tým specialistů. Tománka se zastali Čižinský i Vyhnánek, který řekl, že Tománek je velmi pečlivý a svými vlastnostmi je schopen nahradit chybějící profesní vzdělání. Schopnost řídit veřejné finance se na škole stejně v podstatě nelze naučit, řekl Vyhnánek.

V loňských komunálních volbách v Praze 7 zvítězila kandidátka Prahy 7 Sobě, získala 53 procent hlasů a v 29členném zastupitelstvu má 18 mandátů. Praha 7 Sobě sestavila na radnici jednobarevnou vládu, kdy obsadila všech devět míst. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně - ODS a TOP 09, ANO a Piráti. Praha Sobě zvítězila i ve volbách v roce 2018, kdy získala 55,5 procenta hlasů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Pavla Vyhnánka

Štítky Pavel Vyhnánek, Praha Sobě, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhnánek není místostarostou Prahy 7. Bude šéfem administrativy kanceláře prezidenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.