Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Památkově chráněný kiosek u Hlaváku je na prodej. Nevím, jak se to stalo, říká radní Jan Votoček

Slavný památkově chráněný kiosek, který se nachází u tramvajové zastávky na okraji Vrchlického sadů u Hlavního nádraží v Praze, je na prodej. Vlastník pozemku Praha 1 neví, jak k tomu došlo. Samotný kiosek vlastní fyzická osoba, která jej hodlá prodat za tři miliony korun.

Ojediněle dochovaný doklad architektury českého kubismu

Informační tabule o stánku referuje jako o ojediněle dochovaném dokladu architektury českého kubismu v jeho specifické variantě, takzvaném rondokubismu. Dnes v této posprejované stavbě najdeme směnárnu a bankomat, majitel však kiosek hodlá prodat, přestože jde o stavbu, která se nachází v ochranném pásmu organizace Unesco.

„Nevím, jak se to stalo“

Vlastník pozemku, kterým je Praha 1, neví, jak k této situaci mohlo dojít. „Nevím, jak se to stalo, že památkově chráněný secesní či kubistický kiosek byl prodán. Kiosek, který byl původně trafikou, nyní funguje jako hnízdo ATM automatů. Rozhodně budu prosazovat lidu milejší účel užívání, ale předpokládám, že to bude ještě složitá právní otázka,“ uvedl na Facebooku Prahy 1 radní pro majetek Jan Votoček.

Za stav samotného kiosku odpovídá majitel, kterým je fyzická osoba, nikoliv městská část Praha 1. Majitel má zákonnou povinnost pečovat o zachování kulturní památky na vlastní náklady. Musí ji udržovat v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. Pokud své povinnosti majitel poruší, hrozí mu pokuta až dva miliony korun.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Praha 1

Štítky kiosek, hlavní nádraží, Praha 1, Praha, UNESCO, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněný kiosek u Hlaváku je na prodej. Nevím, jak se to stalo, říká radní Jan Votoček  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.