Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Piráti opustili Alianci stability. Strčili svůj krk do smyčky, hodnotí rozhodnutí Praha sobě

, aktualizováno 23. ledna 2023, 22:03

Pražští Piráti vystoupili z Aliance stability, kterou po volbách vytvořili s Prahou sobě. Podle primátora Zdeňka Hřiba strana nově není přijatelným partnerem pro STAN a pro Piráty bylo jedinou možností pakt vypovědět.

O vystoupení z aliance Piráti hlasovali. „Praha sobě je bohužel nepřijatelným partnerem jak pro Spolu, tak nově pro STAN. Kvůli tomu teď není jiná myslitelná možnost, jak ubránit Prahu před populisty z ANO a extremisty z SPD, než že Piráti vstoupí do jednání samostatně,“ informoval na Twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ke vstupu do koalice se Spolu a STAN mají Piráti ale dvě podmínky. „Piráti musí mít ve vedení města dostatečné nástroje k prosazování programu. Žádný gubernátor jim nesmí brát pravomoce. O koaliční smlouvě rozhodne členská základna prostřednictvím krajského fóra,“ napsal Hřib.

Pracovní skupiny začnou o novém vedení Prahy jednat příští týden

O pražské koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN budou v dalších dnech jednat pracovní skupiny, které se budou zabývat programovými otázkami, rozdělením gescí či návrhem koaliční smlouvy. Vyjednávací týmy se znovu sejdou příští týden...

Praha sobě na svém Facebooku publikovala prohlášení, ve kterém rozhodnutí Pirátů respektovala, nemyslí si ale, že je dobré.

„Liberální tábor usilující o moderní Prahu mohl mít sílu na to, aby ve vedení města prosadil přání svých voličů. Měli jsme společně v rukou všechny trumfy. Rozhodnutí zastupitelského klubu Pirátů respektujeme, ale myslíme si, že jeho důsledek nebude dobrý pro Prahu a Pražany,“ píše se v prohlášení hnutí.

„Piráti právě strčili svůj krk i krk svých voličů do smyčky, která se celé čtyři roky bude utahovat. Zároveň splnili sen pražských politických šíbrů, aby se Piráti a Praha sobě rozdělili na koalici a opozici,“ pokračovala Praha sobě.

Koalice může vzniknout do měsíce, hlásí Spolu. Nabídli Pirátům a STAN většinu v radě

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nabídla Pirátům a STAN dohromady šest míst v jedenáctičlenné radě hlavního města. Spolu by podle nabídky připadlo pět míst včetně primátorského křesla pro Bohuslava Svobodu (ODS), Piráti by měli čtyři...

„Nalijme si totiž čistého vína: reálné rozdělení sil v Radě bude většinu času 7:4 v neprospěch Pirátů. Je očividné, že hnutí STAN od okamžiku voleb spolupracuje na prvním místě s koalicí Spolu. Na předvolební sliby svého volebního lídra, že se bude snažit o zachování naší koalice z minulého volebního období a také o směřování města k moderní evropské metropoli, zastupitelé STAN bohužel hned po volbách zapomněli," komentovala Praha sobě dění.

Spolu se pak postavila do role zachránce vyjednávání. „Koalice Spolu svou nabídkou odblokovala situaci v Praze. Koaliční jednání významně pokročila a Praha je už jen kousek od nového vedení,“ sdělilo Spolu na Facebooku. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Spolu pro Prahu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti opustili Alianci stability. Strčili svůj krk do smyčky, hodnotí rozhodnutí Praha sobě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.