Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Praha spustí Portál Pražana. Lidé tam budou moci vyřešit úřední záležitosti

Hlavní město v červnu spustí zkušební provoz Portálu Pražana, kde si lidé budou moci zařídit úřední záležitosti. Plánuje také převádět klíčové činnosti v informatice od soukromých firem na městskou společnost Operátor ICT (OICT). Novinářům to dnes řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v souvislosti s koncepcí informatiky magistrátu do roku 2025, kterou schválili radní.

Na Portálu Pražana budou lidé řešit věci jako poplatky za odpad nebo za psa. „První zkušební provoz by měl být spuštěn na konci června," řekl již dříve Hřib. Zpočátku si lidé budou moci zařídit úkony z deseti agend. Finální verze by měla začít fungovat zhruba za dva roky.

Podle primátora bude pražský web využívat kód již existujícího státního Portálu občana. To zároveň znamená, že v případě schválení Parlamentem bude možné pro přihlášení využívat údaje do internetového bankovnictví, což navrhla poslanecká novela zákona nedávno schválená Sněmovnou. Ještě ji však musí schválit Senát, jehož ústavně-právní výbor minulý týden horní komoře doporučil tak neučinit.

„Paralelně s tím pracujeme na vnitřní digitalizaci úřadu, kterou občan vlastně zvenčí neuvidí, ale která slouží ke zefektivnění vnitřního chodu," řekl primátor. Dodal, že s tím souvisí i snaha vyvázat magistrát ze závislosti na několika málo dodavatelích. To se týká zejména účetního systému a spisové služby, které městu poskytuje firma Gordic.

Město chce podle Hřiba co nejvíce klíčových kompetencí v IT převést na svoji firmu OICT. Ta by měla navrhovat nejpodstatnější části softwarové architektury, aby město nemuselo v budoucnu řešit problém závislosti na jednom dodavateli, který nemusí vždy postupovat v zájmu města. Na samotný vývoj systémů a další služby pak může společnost vypisovat veřejné soutěže, což vytvoří konkurenci mezi firmami, které se do nich budou hlásit, dodal Hřib.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, komunikace, Praha, Operátor ICT, Zdeněk Hřib, primátor, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Portál občana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha spustí Portál Pražana. Lidé tam budou moci vyřešit úřední záležitosti  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.