Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ukrajinský umělec vytvořil v Praze protiruskou nástěnnou malbu

V rámci festivalu Wall Street vznikl v Holešovicích další murál, obří malba na stěně domu. Vytvořil ji ukrajinský umělec vystupující pod jménem Aec Interesni Kazki a věnoval ji Ukrajině a jejímu boji proti ruské agresi. Je to už třetí taková malba, vzniknout mají ještě dvě.

Insipiroval se i českou historií

Dílo v ulici Za Papírnou pojmenoval Chasing The Red Demon, tedy Pronásledování rudého démona. „Rudý démon je alegorií zobrazující sovětský komunismus, který zosobňuje moderní Rusko, jeho imperiální ambice a tyranii. Tento mural je věnován Ukrajině a její obraně proti ruské agresi. Po Evropě se znovu objevuje hrozba Rudého démona, jež je spojena i s historií České republiky a jejím bojem proti komunistickému režimu," uvedl autor.

Odhalení muralu pořadatelé načasovali k 54. výročí vpádu sovětských vojsk do Československa a také na ukrajinský Dnem nezávislosti, který připadá na 24. srpna.

Přes 120 metrů plochy, tři a půl dne práce, sedmdesát plechovek barvy. Nový murál v Karlíně je hotov

V ulici Křižíkova dokončil umělec Michal Škapa obří malbu na fasádě domu číslo 61. Je to už druhý murál, který se v rámci festivalu Wall Street objevil v ulicích Prahy. Během léta ve městě přibydou ještě tři, z toho jeden vytvoří opět Škapa alias...

Umělec tvoří po celém světě

Aec Interesni Kazki, vlastním jménem Aleksei Bordusov, je ukrajinský umělec známý svými vizuálními obrazy. Jeho surrealistická díla zdobí zdi po celém světě. Již více než deset let je na cestách a jeho velkoformátové malby jsou tak k vidění na všech kontinentech.

Typické jsou pro něj jasné a poutavé murály, jež jsou inspirovány vědou, náboženstvím, mytologií, kosmologií, mýty a časy dávnými. Jeho malby vynikají sytými barvami a jsou často doplněny černobílými kresbami. Aec Interesni Kazki využívá motivy vypadající jako barevné imaginární bytosti z pohádky, jejichž důležitým spojovacím prvkem je pohyb. Srovnání s pohádkovými postavami je i v jeho přezdívce, která znamená Zajímavé pohádky.

Dům v Praze 8 zdobí obří malba. V hlavním městě během léta vzniknou ještě čtyři

Zeď panelového domu v Karlíně nově zdobí obří malba neboli mural, kterou vytvořilo německé umělecké duo Innerfields v rámci festivalu Wall Street. Během prázdnin a začátkem září v ulicích města umělci promění ještě čtyři fasády.

Z dovolené už se nevrátil

Od počátku války na Ukrajině žije Aleksei Bordusov se svou ženou přechodně na Tenerife. Na ostrov jeli společně na dovolenou a když na konci letošního února vypukla válka na Ukrajině, bylo již obtížné se vrátit. Rozhodli se zůstat a díky tomu má Bordusov nadále možnost cestovat a dělat svoji práci. „Skrze své umění můžu hovořit o tom, co se na Ukrajině děje. Kreslení je moje práce. Mohu tak pomoci Ukrajině, své rodině i armádě," dodal ke své situaci.

Wall Street je první ročník pražského mural art festivalu, jehož cílem je přinášet do Prahy kvalitní velkoformátové malby ve veřejném prostoru od zahraničních i domácích umělců. Součástí jsou také čtyři výstavy od autorů vycházejících z graffiti prostředí ve čtyřech galeriích – Villa Pellé, The Chemistry Gallery, Karpuchina Gallery a Bold Gallery. Všechny galerie nabízejí během trvání výstav multigenerační doprovodný program zaměřený na streetartovou a graffiti tvorbu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Třeštíková

Štítky Ukrajina, graffiti, Wall Street festival, Interesni Kazki, mural, Praha, Wall Street, nástěnná malba, Holešovice, festival, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, Evropa, Česko, Den nezávislosti, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinský umělec vytvořil v Praze protiruskou nástěnnou malbu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.