Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvacet let po ničivých povodních. Na Kampě je k vidění unikátní výstava

Na Kampě probíhá výstava fotografií pořízených před dvěma dekádami lety při povodních. Velkoformátové snímky z roku 2002 jsou doplněny aktuálními fotografiemi těch samých míst dvacet let poté. Výstava zůstane na Kampě až do září, potom se přesune na Výstaviště.

Místo výstavy není vybrané náhodně

Kampa byla jednou z nejzasaženějších oblastí v Praze, stejně tak Výstaviště, kam se výstava v září přesune. „I v tomto případě ale nebyl výběr výstavního prostoru náhodný, neboť právě oblast Holešovic a Bubenče se před dvaceti lety také zařadila mezi povodní vůbec nejpostiženější oblasti v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Magistrátu Vít Hofman. Výstavu tvoří dvacet panelů velkorozměnrných fotografií, které umožňují srovnání pražských lokalit během povodní v roce 2002 a dnes. Snímky jsou doplněny komentářem v českém i anglickém jazyce. 

Slavnostního zahájení se ve čtvrtek účastnil i primátor Prahy. „Díky výstavě si můžeme připomenout nejen to špatné, ale i dobré věci, které naši společnost během povodní sjednotily. Vážím si, že Pražané i během aktuálních krizí opět ukazují, že pomoc druhým jim opravdu není cizí,“ uvedl Zdeněk Hřib (Piráti). 

Dluhy po povodních splácí Praha dodnes

Byť se poničené městské části již podařilo obnovit, finanční závazky si s sebou město nese stále. „Praha si na obnovu metra i další infrastruktury vzala úvěry v celkové výši čtyři a půl miliardy korun, které dodnes splácí. Od roku 2002 zároveň město významně investovalo do výstavby protipovodňových opatření. Stavby, které nyní budujeme či plánujeme, jsou proto díky nim chráněny před případnými dalšími záplavami,“ uvádí Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek pro oblast financí a rozpočtu.

Mám pocit, že jsme všechno udělali správně, vzpomíná na povodeň bývalý pracovník Povodí Vltavy

Václav Báča byl v době ničivých povodní v roce 2002 v pozici vedoucí provozního útvaru Povodí Vltavy, odpovídal za vodohospodářský dispečink a za technickobezpečností dohled na přehradách, do toho tehdy působil jako tiskový mluvčí Povodí Vltavy....

Protipovodňová prevence nekončí

Do protipovodňových zábran Praha investuje dál. „Musíme být připraveni na extrémní výkyvy počasí, které jsou vzhledem ke změnám klimatu stále častější. Hlavní město pracuje například na navýšení a rozšíření protipovodňové ochrany kolem Zbraslavi a dále již bylo vydáno stavební povolení na navýšení a rozšíření etapy Nové Město – Staré Město. Významným projektem v centru města, který přispěje k protipovodňovým opatřením, je snížení nivelety v oblasti Manin a Rohanského ostrova a následný vznik přírodního parku,“ doplnila náměstkyně pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN).

Výstava bude na Kampě k vidění až do 22. září, pak se na týden přesune na Výstaviště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky povodně, výstava, Kampa, Praha, povodeň, Vít Hofman, Holešovice, Bubeneč, Zdeněk Hřib, Pavel Vyhnánek, Jana Plamínková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet let po ničivých povodních. Na Kampě je k vidění unikátní výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.