Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fenomenální úspěch! Studentka pražské FAMU je za svůj animovaný film nominována na Oscara

Americká filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominovaných na nejprestižnější filmovou cenu na světě za minulý rok. A Česko může slavit. Jednou z kandidátek je i studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva se svým animovaným snímkem Dcera. S vizuálně unikátním loutkovým příběhem přitom již vyhrála prestižního studentského Oscara.

Disney, Pixar a... FAMU

Daria Kashcheeva se narodila roku 1986 v Tádžikistánu. Od mala se věnovala hudbě a vystudovala Moskevskou hudební konzervatoř v oboru klavír. Po absolvování konzervatoře v roce 2012 získala diplom magistra v oboru hudební režie v Moskevské Hudební Akademii sester Gněsiných. Už jako studentka pracovala jako zvukařka ve významných moskevských divadlech (MCHAT, Satirikon, Modern).

V roce 2017 vyhrála mezinárodní soutěž Nespresso Talents. Cenu poroty získala svým autorským filmem To Accept, ve kterém použila kombinaci technik stop motion a pixilace a získala významné ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, vedle snímku Dcera vytvořila i několik krátkých animovaných filmů nejrůznějšími technikami (kreslená Oáza, anidoc Praha očima cizinců nebo loutkový V popelnici).

zdroj: dafilms.cz

Kashcheeva se nominací dostala mezi nejužší světovou filmařskou špičku. Její snímek bude bojovat o zlatou sošku v kategorii krátký animovaný film. „Mám velkou radost hlavně z toho, že tři z pěti nominovaných snímků včetně mé Dcery jsou loutkové, což naznačuje, že trend se obrací,“ řekla pro iDNES.cz Kashcheeva.

Kashcheeva snímek vytvořila jako svůj bakalářský projekt. Patnáctiminutový snímek beze slov pojednávající o složitém vztahu otce a dcery sbíral od zveřejnění ocenění po celém světě. Vedle zmíněného „studentského Oscara" získal také nejvyšší ocenění Křišťál na francouzském festivalu v Annecy a cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku.

Zlatá éra animované tvorby 

Nominace na nejprestižnější filmovou cenu není úspěch pouze autorky, ale celé filmové akademie. Podle děkana zažívá nyní FAMU, a pak zejména katedra animované tvorby, zlaté období. „FAMU zažívá díky Katedře animované tvorby nejslavnější období ve své novodobé historii. Filmy z této katedry se za loňský rok objevily na nejvýznamnějších světových festivalech od Rotterdamu, přes Berlinale, Annecy, Benátky až po Sundance. Nominace Dcery na „dospělého“ Oscara je završením této cesty,“ prohlásil děkan FAMU Zdeněk Holý.

O nominaci na Oscara usiloval také český režisér Václav Marhoul se oceňovaným snímkem Nabarvené ptáče. Drsné drama z prostředí východní Evropy za druhé světové války se dostalo do širšího výběru, mezi pětici nejlepších zahraničních snímků se nakonec neprobojoval.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dcera

Štítky Dcera, oscar, nominace, animovaný film, famu, Daria Kashcheeva, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Ceny Oscar, festival, Česko, ocenění, Walt Disney, Pixar, Moskevské umělecké akademické divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fenomenální úspěch! Studentka pražské FAMU je za svůj animovaný film nominována na Oscara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.