Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Praha jedná o nájmu pro Slovanskou epopej. Nájemné může být až půl miliardy

Praha nadále jedná s developerskou skupinou Crestyl o podmínkách pronájmu prostor v opravovaném paláci Savarin, kam město plánuje umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Podle původního návrhu, který vedení Prahy schválilo začátkem roku, může nájemné dosáhnout za 25 let a při využití opce na dalších pět let až půl miliardy korun.

Finální verzi smlouvy město ještě nemá

Nyní jsou plátna v Moravském Krumlově. Ministerstvo kultury letos v březnu Crestylu zamítlo projekt přestavby vnitrobloku paláce, podle firmy se to ale týkalo původního projektu, který už není aktuální. Developer proto požádal ministra kultury o přezkum.

„V tuto chvíli nemáme ze strany Crestylu k dispozici jimi navrhovanou finální verzi smlouvy a nejsme tedy schopni sdělit jakoukoli konkrétní částku za pronájem prostor," uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Mediální zástupce Crestylu Ondřej Micka potvrdil, že o finální verzi dokumentace se teprve jedná. „Předpokládáme, že se vše podaří v řádu několika měsíců dojednat a schválit všemi zapojenými stranami," řekl Micka.

Praha získá podíl na každoročním příjmu ze vstupného

Dohodu o umístění slavného cyklu obrazů koncem ledna schválili městští radní a zahrnovala i návrh úhrad. Za nájemné podle ní magistrát může zaplatit až 20 eur bez DPH za metr čtvereční a měsíc, přičemž dokument hovořil o ploše 1450 metrů čtverečních. Dalších 358 korun za metr čtvereční a měsíc by město mohlo platit za náklady provozu galerie. S připočtením DPH by tyto podmínky město za 25 let pronájmu vyšly až na asi 416,7 milionu korun, v případě využití pětileté opce na prodloužení nájmu pak na zhruba půl miliardy korun.

Micka dodal, že finanční podmínky závisejí na požadavcích na expozici, o kterých se jedná. Náklady na vybudování prostor podle dohody ponese Crestyl a Praha získá podíl na každoročním příjmu ze vstupného.

Trvalé prostory pro Slovanskou epopej se v metropoli hledají od začátku minulého století. Prvních jedenáct pláten bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze, v roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek chátral a až nedávno se dočkal rekonstrukce. Město tam plátna opět zapůjčilo loni, a to konce roku 2026.

V úvahu připadá zámek Zbraslav nebo Průmyslový palác

Umístění obrazů v Savarinu kritizuje Spolek pro Slovanskou epopej v Praze. Jeho členka a historička umění Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že podzemní prostory jsou pro umístění nevhodné z bezpečnostního hlediska i z hlediska snahy města uvolňovat turistický tlak na historické centrum. V Praze jsou podle ní vhodnější prostory, o kterých se jednalo v magistrátní komisi. „Byla například vyřazena optimální lokalita Ledárny v Braníku, údajně pro neprůhlednou vlastnickou strukturu, ale je tu i nově rekonstruovaný Průmyslový palác. Zcela nejjednodušší mně připadá zámek Zbraslav, jehož vlastníci jsou stále ochotni a připraveni k jednání s Prahou," uvedla Čiháková Noshiro. Dodala, že za navrhovaný nájem by bylo možné vybudovat několik nových muzeí. Podobně se dříve vyjádřila i malířova vnučka Jarmila Mucha Plocková.

Savarin u Václavského náměstí Crestyl vlastní přes české firmy Welwyn Company a Savarin HoldCo a na Maltě registrovanou společnost Savarin P.l.c. Rekonstrukce samotného paláce u Václavského náměstí začala loni. Crestyl také plánuje úpravy vnitrobloku a propojení ulic Na Příkopě, Jindřišské a Panské novým obchodním komplexem. Ministerstvo kultury v březnu zvrátilo původně kladné stanovisko magistrátních památkářů a změnilo ho na negativní. Podle firmy se však toto rozhodnutí týkalo původního, několik let starého projektu, který už není aktuální. Developer požádal ministra kultury o přezkum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Slovaská epopej

Štítky Slovanská epopej, nájem, Crestyl, výstava, cena, Zbraslav, Praha, palác, Alfons Mucha, plátno, projekt, Moravský Krumlov, Vlasta Čiháková-Noshiro, Jarmila Mucha Plocková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha jedná o nájmu pro Slovanskou epopej. Nájemné může být až půl miliardy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.