Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koncert Nicka Cavea i Prague Pride. Podívejte se, jaké akce se chystají

Praha letos v létě milovníkům kultury nabídne množství hudebních akcí, venkovní divadla, různé výstavy i tradiční festival nového cirkusu Letní Letná. Součástí kulturního života v metropoli bude i doprovodný program srpnového festivalu LGBT+ osob Prague Pride. Pořadatelé akcí se těší, že se o letošních prázdninách obejdou bez protipandemických opatření.

Do Prahy v létě zavítá mimo jiné i legendární Nick Cave

Největší hudební akce se uskuteční ještě před prázdninami. Třídenní festival Metronome Prague na pražském Výstavišti začne 23. června a hned první den zahraje australský muzikant a zpěvák Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds. Série letních koncertů pod širým nebem v areálu Branických ledáren v Praze se letos koná pod názvem Ledárny Open Air. Hudební projekt navazuje na loňský koncept Lucerna Music Bar Open Air, který navštívily tisíce návštěvníků. Scénu otevře 2. června kapela Divokej Bill.

Dějištěm několika hudebních událostí se stane Letní scéna Musea Kampa na břehu Vltavy. Nejprve 4. srpna pod širým nebem zahraje kapela Zrní. Následující den 5. srpna letní scénu rozezní koncert Václava Neckáře a Bacilů, kteří za doprovodu smyčcového kvarteta oslaví 51. výročí kapely. A symbolicky 21. srpna zde vystoupí operní pěvec Adam Plachetka a jeho Koncert za svobodu.

Divadla nezahálejí a na léto chystají akce pod širým nebem

Divadlo Bravo! ve spolupráci s Národní galerií Praha otevře od 30. května do 27. července letní scénu nového cirkusu, pantomimy a akrobacie v gotických zahradách Kláštera sv. Anežky České. Sezonu zahájí premiérou akrobatického muzikálu Nebesa.

Divadlo Kalich plánuje opět přehlídku inscenací, koncertů či talk show pod širým nebem na Žižkově. Čtvrtý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží by měl uvést téměř 60 představení a diváci se mohou těšit na hosty, jako jsou například Iva Janžurová, Jiří Bartoška, Dagmar Pecková, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Petr Rychlý, Ondřej Vetchý, Jiří Langmajer, Tereza Kostková a další.

Ani letos nebudou na kulturní scéně chybět letní kina a tradiční Shakespearovské letní slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti tento rok uvedou čtyři novinky. První z nich, inscenace Macbeth, 28. června v Královské zahradě Pražského hradu slavnosti otevře. Diváci uvidí i další oblíbené hry z minulých let, jako jsou Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nic nebo Bouře.

Na sezonu se chystají také provozovatelé pražských letních kin. Ta se v metropoli nacházejí například v Kasárnách Karlín, na Strahově, Střeleckém ostrově, ve Žlutých lázních, Riegrových sadech nebo ve Stromovce.

Návštěvníkům se na začátku léta otevře po rekonstrukci také vila sochaře Františka Bílka, kterou spravuje Galerie hlavního města Prahy. Ta si přes léto připravila mimo jiné výstavu přibližující roli fotografie v postmediální době. Museum Kampa nabídne v letních měsících přehlídku děl sochařky Barbory Blahutové a galerie současného umění DOX se bude v expozici (Ne)Moc věnovat umění řazenému k art brut.

Folklór, gastronomie i duhový průvod. Výběr v Praze bude opravdu široký

Pražské Staré Město čeká průvod členů folklorních souborů, které se do Prahy sjedou na Pražské folklorní dny konané od 21. do 24. července. Na festivalu vystoupí soubory z různých koutů světa. Prahou letos v srpnu opět po dvouleté pauze projde v rámci festivalu Prague Pride průvod LGBT+ osob. Festival se uskuteční od 8. do 14. srpna a nabídne kulturní, sportovní či vzdělávací akce a diskuse. O prázdninách mohou Pražané a turisté v metropoli navštívit také gastronomické festivaly. Lahůdky francouzské kuchyně si zájemci budou moci zakoupit v polovině července na trhu na Kampě. Čajový festival Čajomír se letos bude konat počtrnácté, tentokrát na pražském Výstavišti. Na své si přijdou i milovníci vína. Například festival Praha pije víno nabídne 12. a 13. srpna v prostorách Novoměstské radnice ochutnávku vín evropských vinařů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Kasárna Karlín

Štítky léto, kultura, letní kino, divadlo, Praha, festival, Prague Pride, Nick Cave, hudební skupina, koncert, slavnost, Letní Letná, výstava, víno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert Nicka Cavea i Prague Pride. Podívejte se, jaké akce se chystají  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.