Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo v Dlouhé chce opět zaujmout teenagery. Chystá pro ně divadelní festival 13+

Sérii divadelních inscenací, které vznikly za poslední rok v českých profesionálních divadlech speciálně pro teenagery, uvede od 15. do 20. ledna festival 13+ v pražském Divadle v Dlouhé. Návštěvníci uvidí i ukázky z představení, které pro toto specifické publikum teprve vzniknou. Součástí festivalového programu budou opět besedy po představení a také odborná reflexe uvedených inscenací z pera studentů divadelní vědy. Informovala o tom Karola Štěpánová z Divadla v Dlouhé.

Teenagery bývá složité dostat do divadla

Jedenáctého ročníku divadelní přehlídky pro diváky, které bývá obtížné do divadla dostat a zaujmout je, se zúčastní opět ostravské Divadlo Petra Bezruče. Přiveze autorskou inscenaci Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny, inspirovanou skandálním osudem československé atletky. Další stálý účastník festivalu je Divadlo Drak z Hradce Králové, které přijede s autorskou inscenací na motivy slavného románu Jacka Kerouaca On the Road a dalších kultovních děl americké literatury Cesta.

Bratislavská Nová scéna bude hostovat s působivou inscenací Domov - Kde je ten tvoj? podle novely dánské autorky Janne Tellerové. Program doplní autorská novinka brněnského Divadla Polárka Ve jménu republiky a Pouť krkonošská inspirovaná povídkou Karla Hynka Máchy v podání Naivního divadla Liberec. Kompletní program festivalu je na webu.

Divadlo v Dlouhé je charakteristické zaměřením i na mladší diváky

Zaměření na všechny věkové kategorie včetně dětského a adolescentního diváka patří k charakteristikám Divadla v Dlouhé, které v prosinci oslavilo 90. výročí svého vzniku. Třetím rokem v něm působí režisérské duo Skutr, které si členové jeho dlouholetého uměleckého vedení vybrali jako své potenciální nástupce. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří duo Skutr tvoří, koncem listopadu v divadle jako svoji čtvrtou práci uvedli Shakespearovy Sonety.

Nový titul komorní řady Krátká Dlouhá/Start

V pondělí 13. ledna uvede divadlo poprvé nový titul komorní řady Krátká Dlouhá/Start, kterým bude autorská divadelní adaptace románu Jasutaky Cucuiho Konec stříbrného věku. Román je sžíravou satirou plnou černého humoru, reagující na problém stárnoucí populace. Státní úřady vyhlásí pro všechny japonské občany starší 70 let program vzájemného vyvražďování, v němž bude tato část populace značně redukována, a tím pádem odpadne vládě starost, jak o ně pečovat.

Adaptaci připravuje režisér Adam Skala, účinkují v ní herci Divadla v Dlouhé Eva Hacurová, Jan Meduna, Pavel Neškudla, Marie Poulová, Miroslav Zavičár a hostující Štěpánka Fingerhutová. První repríza je také součástí programu Festivalu 13+.

Autoři | Foto divadlovdlouhe.cz

Štítky ČR, divadlo, Divadlo v Dlouhé, děti, festival, Tomáš Dianiška, Divadlo Petra Bezruče, Jack Kerouac, William Shakespeare, Divadlo Drak, Nová scéna, Janne Teller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo v Dlouhé chce opět zaujmout teenagery. Chystá pro ně divadelní festival 13+  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.