Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

První pražský novoroční videomapping se blíží. Podívejte se do zákulisí příprav

PR článek

Praha přivítá rok 2020 novoročním videomappingem, který ponese název MY, PRAHA. Promítat se bude na Historickou budovu Národního muzea na Václavském náměstí. K vidění bude videomapping hned třikrát, a to 1. ledna 2020 v 18:15, 19:15 a ve 20:15. V rozhovoru s Lenkou Stříteckou z pořádající agentury Art4promotion nahlédneme do zákulisí příprav pražské novoroční projekční show.

Mohla byste představit agenturu, která má na svědomí první pražský novoroční videomapping?

Jsme specialisté na event a tvorbu multimediální show. S tímto formátem audiovizuální podívané jsme začali jako vůbec první v České republice, a to už v roce 2003. Hlavní osobou, která stála za vznikem první multimediální show a pojmenováním tohoto formátu, byl náš dvorní show designér a režisér inženýr Rudolf Střítecký, který je mým pracovním i životním partnerem. A tak vznikla multimediální show.

Je rozdíl mezi videomappingem a multimediální show?

Ano. Videomapping  se používá pouze jako část multimediální show.   Ta umožňuje obohatit videomapping o další prvky, což znamená propojení více vyprávěcích nástrojů, jako jsou velkoplošná projekce do vodních stěn, holografické efekty, kinetická show, laserová show, originální scénické prvky, vrcholová akrobacie nebo živé performance, které se do sebe zapojují.

Multimediální show nejspíš nebude pouze o technologiích. Jde i o uměleckou stránku věci?

Ano, obsah, emoce, wow efekt - jde především o uchopení příběhu a odvyprávění prostřednictvím multimediálních nástrojů, které mimo jiné dovolují formát podívané pro desetitisíce diváků současně.  Vše kombinujeme s , hudbou, scénografií, vytváříme celkový obraz, který působí na divákovy smysly jako celek. To nás baví.

Jaké konkrétní projekty jste už realizovali?

Z konkrétních projektů bych vyzdvihla  výpravnou indoorovou multimediální show Nova25,  kterou jsme letos v únoru vytvořili pro televizi Nova při příležitosti jejích pětadvacátých narozenin, a to v prostorách Obecního domu v Praze. Byl to náročný a nádherný projekt, kteýá sklidil velký úspěch. Z těch indoorových bych určitě zmínila multimedia show Hidden diamond v Moskvě pro značku Koh-inoor Hardtmuth, se kterou jsme získali mezinárodní ocenění ILDA ARTISTIC AWARDS. Specializujeme se na velkoplošné projekce do vodních stěn a tento prvek je výrazným charakteristickým prvkem většiny našich outdoorových multimediálních show, kterých jsme vytvořili velkou řadu. Multimedia show Živly získala v Las Vegas cenu za nejlepší multimediální show v konkurenci 180 projektů z celého světa. Při příležitosti Olympijských her v Riu jsme pro Český olympijský výbor vytvořili zahajovací show pro Olympijský park Rio Lipno, která byla zařazena mezi deset  nejlepších grand opening show v rámci BEAW (Best Event Awards World) a ocitla se tak na shortlistu s oficiální zahajovací show Olympijských her v Riu.

Můžete zmínit nějakou show, kterou jste realizovali v nedávné době?

Letos jsme vytvořili při příležitosti padesátého výročí přistání prvního člověka na Měsíci zbrusu novou multimediální show s názvem MAN ON THE MOON by Rudolf Stritecky, nad kterou převzala záštitu americká ambasáda.

Dokázala byste mezi vašimi projekty vybrat ten, který byl nejkrásnější?

To je samozřejmě velice těžké, ale pokud jde o samotný videomapping, tak k těm nejkrásnějším patří určitě ten s názvem We paint the world, který jsme promítali na zámek Hluboká. Pomalovat bílou fasádu zámku Hluboká a proměnit ho v zámek z plastelíny bylo zážitkem nejen pro diváky, ale i pro nás samotné.

Pojďme se věnovat pražské multimediální show, která nás čeká. Jak jste se dostali k pořádání této show?

Uspěli jsme v tenderu vyhlášeným Magistrátem Hl. města Prahy. Měli jsme, věřím, dobrý nápad, jak se zhostit daného tématu "Future Prague". A také jsme si řekli, že to zvládneme i přes šibeniční termín.

Je pro vás čest, že právě vaše společnost může realizovat vůbec první novoroční videomapping v Praze?

Ano, je to pro nás čest. Je to prestiž, ale zároveň výzva. Novoroční videomapping  bude jiný, než byl například ten ke stému výročí Československa či nebo třiceti let od Sametové revoluce. Náš se nedotýká žádných historických témat, ale je oslavou nového roku, má potěšit, přinést radost a zároveň předat určité poselství.

Kolik lidí se vlastně podílí na vzniku videomappingu od začátku do konce?

Jsou to desítky lidí. V rámci našeho týmu je to více než dvacet lidí, postupně ale s prací přibývají další. Na realizaci se podílí i Národní muzeum, magistrát, městská část Praha 1, složky integrovaného záchranného systému a také základní školy, například Základní škola Járy Cimrmana na Praze 6, Základní škola Antonína Čermáka na Praze 6 nebo Základní umělecká škola v Černošicích.

Prozradíte, proč spolupracujete právě se školami?

Praha bude taková, jací budeme my a budoucností prahy jsou děti, protože děti jsou naše budoucnost. To je hlavní vzkaz novoroční projekční show. A proto se stalo součástí příprav i několik základních škol v Praze. Jeden z obrazů videomappingu je tvořen právě díky nim. Děti od nás dostaly předlohu Národního muzea na velkých čtvrtkách a malovaly, jak si představují svoji Prahu budoucí, svoje město. Vzniklo více než 250 nádherných obrázků. My jsme následně obrázky „oživili“ a jsou tak nedílnou součástí videomappingu a zároveň odpovědí na otázku, co je Praha budoucí.

Co přichází první? Je to nápad na téma, hudba nebo prvky do projekce? Jak je to v případě pražského novoročního videomappingu?

V první řadě stojí nadšení a chuť to dělat.  A díky tomu může vzniknout dobrý nápad. A pak už se to rozjede. Je to týmová práce. Padají nápady a evokují další a další myšlenky. V jednu chvíli se pak musíme rozhodnout, které nápady zahodíme a které uskutečníme. Následně začínáme myšlenky přetvářet v show.

Jaká byla cesta k názvu My, Praha?

Samotné téma show vybralo hlavní město a zní Praha budoucí. My jsme na dané téma vytvořili kreativní návrh, který jsme uchopili z trochu jiného úhlu pohledu. Většině lidí se při slově Praha vybaví nějaká architektonická památka, ale málokdo si představí lidi, kteří v Praze žijí, pracují a tvoří to místo. Bez nich by to město nebylo. Nemělo by ani minulost, ani budoucnost. Poselství, které vkládáme do novoročního videomappingu tedy je, že budoucí Praha bude taková, jací budeme my, protože my jsme Praha. Z toho vyplývá i jeho název My, Praha.

Jak dlouho trvá příprava videomappingu a co je na tom desetiminutovém kouzlu vlastně tak náročné?

Je potřeba si uvědomit, že je to skutečná animace. Příprava probíhá na mnoha počítačích. Z nich jsou některé pracovní stanice a další určené jen na vykreslování snímků animace. Těch snímků je třicet za jedinou sekundu. To je 18 tisíc snímků desetiminutové animace, které mají dále několik vrstev. To v praxi znamená, že každý snímek musíme vykreslit několikrát. To jsou však jen technické údaje. Celá animace potřebuje opravdu kvalitní scénář. A spojí-li se koncept s důmyslným využitím videomappingových triků, pak teprve vzniká ono kouzlo.

Jaká technika bude použita přímo na Václaváku? Kolik bude projektorů a reproduktorů?

Používáme devět špičkových laserových projektorů ve 4K rozlišení, jde o nejlepší modely na trhu. Používáme i nejlepší mediaservery. V horní části Václavského náměstí bude rozmístěn špičkový velkoformátový zvukový systém, a to na šesti zvukových věžích, které ponesou celkem šestašedesát reproduktorů.

Jakou hudbu z nich uslyšíme?

Pro každou část je připravený hudební podkres na míru. Vzniká jako neoddělitelná součást animace. Z časových důvodů jsme v tomto případě nezvolili variantu skládané autorské hudby, ale vybrali a upravili jsme scénickou hudbu.

Kde si divák užije videomapping nejvíc? Máme stát blízko, nebo je lepší odstup?

Každý videomapping potřebuje odstup, aby ho mohl divák vnímat jako celek. Není dobré být příliš blízko, to je jako sedět v kině v první řadě. Pak si i tu první pražskou novoroční  projekční show náležitě užijete.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Art4promotion

Štítky videomapping, muzeum, novoroční, Praha, video mapping, Národní muzeum, Václavské náměstí, hudba, projekt, základní škola, olympijské hry, Česko, Rio de Janeiro, Jára Cimrman, Antonín Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První pražský novoroční videomapping se blíží. Podívejte se do zákulisí příprav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.