Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé si na Vyšehradě připomněli Karla Čapka zejména jako vizionáře

Stovka lidí se 25. prosince před polednem sešla u hrobu spisovatele Karla Čapka na pražském Vyšehradě. Setkání se koná každý rok ve výroční den jeho úmrtí. Čapek zemřel 25. prosince 1938. Předseda pořádající Společnosti bratří Čapků Pavel Vespalec se v projevu zaměřil na vědeckofantastickou část spisovatelova díla, které je podle něho jedno z nejaktuálnějších.

Čapek jako vizionář

Vespalec zejména na základě Čapkových knih Krakatit, R.U.R. a Továrna na absolutno mluvil o možném zneužití vědy, o odlidštění vztahů ve společnosti i o jejím možném ovládnutí umělou inteligencí. „Čapek byl skutečně vizionář," poznamenal Vespalec. V souvislosti s tím zdůraznil nezbytnost lidské odpovědnosti.

Společnost bratří Čapků, která pietní setkání u spisovatelova hrobu organizuje, existuje od roku 1947. Snaží se přispívat mimo jiné k šíření filozofického mravního a sociálního odkazu Karla a Josefa Čapkových.

S odkazem na Čapkův věhlas zmínil zprávu z poloviny prosince o pojmenování jedné z exoplanet názvem Makropulos a "její" hvězdy názvem Absolutno. Na druhou stranu by Čapek podle Vespalce nebyl potěšen, kdyby někdo z jiné galaxie pojmenoval planetu Zemi názvem R.U.R., tedy podle divadelní hry, která pojednává o záporném vlivu techniky na lidstvo, konkrétně o vzpouře robotů.

Čapek zemřel před 81 lety

Čapek zemřel před 81 lety na následky zápalu plic, v době událostí roku 1938. Těžce nesl tehdejší mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci. Úmrtí Čapka uchránilo před zatčením gestapem. Jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek zahynul v nacistickém koncentračním táboře.

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Celý svět převzal právě slovo robot, které pro divadelní hru R.U.R. vymyslel. Psal i poezii, prózu, cestopisy i pohádky a věnoval se také politickým a filozofickým úvahám. Bojoval proti zlobě a nenávisti, která se koncentrovala ve fašismu a nacismu. Proto si také pro něj krátce po obsazení Prahy přišlo do jeho vily gestapo. Čapek byl ale již mrtev. Jeho knihy vycházejí i v současnosti po celém světě.

Autoři | Foto Ludek [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Štítky ČR, literatura, Vyšehrad, Čapek, pieta, Karel Čapek, Společnost bratří Čapků, Josef Čapek, Mnichovská dohoda, Země, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si na Vyšehradě připomněli Karla Čapka zejména jako vizionáře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.