Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezóna na pražských náplavkách bude o poznání bohatší. Zároveň pokračuje jejich zklidňování

Hlavní město připravuje na pražských náplavkách na obou březích Vltavy programově bohatou sezónu 2022. Revitalizované náplavky se staly jedním z přirozených společenských center metropole. Zároveň však podle vedení hlavního města pokračuje proces zklidňování a další kultivace náplavek.

Letos bude sezóna na náplavkách o poznání bohatší

„V minulém období se nám podařilo ukončit zásadní část revitalizace obou břehů pražských náplavek. Otevřeli jsme například pro veřejnost Čapadlo Hollar, propojili oba břehy přívozem Šemík, v komunitní kobce číslo 17 jsme zahájili sérii autorských čtení Knihy v kobce a také jsme koncem roku zrušili všechna prodejní místa mimo břehovou hranu. Prodejci tedy nebudou překážet mezi Pražany a turisty na frekventovaných místech. Hlavním cílem do dalšího období je dále pokračovat v nastavené strategii, tedy náplavky propojené, klidnější, bezpečnější a kulturnější. Díky výsledkům výzkumu veřejného mínění, který jsme si nechali zpracovat, je tato změna znát a více než dvě třetiny návštěvníků ji vítají,“ vypočítává radní pro oblast financí a majetku Jan Chabr (TOP 09).

Náplavky loni získaly turistickou známku a loni se na nich i přes nejrůznější omezení podařilo uspořádat festival ARENA bratří Formanů či podzimní Festivaly otevřených dílen ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Letos by měla být sezóna o poznání bohatší.

„Otevřené dílny i divadelní festival ARENA plánujeme i v nové sezóně. Dále chystáme dvě velké akce pro děti. Jednou z nich je akce na oslavu Dne dětí, pod pracovním názvem Náplavka dětem, na které, jak doufáme, budeme spolupracovat s Prahou 2 a Prahou 5. Předcházet tomu bude květnový festival Ratolestfest, který s dětským programem obsadí obě nábřeží. Nebudou chybět tradiční Food festy na Hořejším nábřeží každou druhou sobotu v sezóně a každou sobotu Farmářské trhy na Rašínově nábřeží a řada dalších akcí – vedle těch tradičních, jakými bude už 109. ročník závodu Pražských Primátorek, připravujeme například dvě výstavy ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy nebo i site specific projekt s Prague Biennale,“ uvedl kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

Nové zastiňování náplavek

Většina lodí a kobek na obou nábřežích chystá také svoje vlastní kulturní akce. Jejich program je k dispozici na webu prazskenaplavky.cz, a to včetně nové interaktivní mapy. Náplavky budou pokračovat ve strategii, kdy se výrazněji upozaďují komerční projekty a více se dbá na celkový estetický dojem a prezentaci jednotlivých projektů. Dvořákovo a Rašínovo nábřeží navíc čeká nové zasíťování, úpravy sociálního zařízení na Rašínově nábřeží a také doplnění mobiliáře či úpravy kobek na Dvořákově nábřeží.

„Nové zasíťování náplavek zajistí bezproblémové využití břehové hrany včetně připojení na inženýrské sítě. Zároveň dojde k zajištění dostatečné kapacity elektrické energie s ohledem na stále aktuálnější proces remotorizace a elektrifikace pražské flotily. V roce 2022 je plánována úprava sociálního zázemí na náplavce Rašínova nábřeží, což povede ke zkvalitnění poskytovaných služeb ve veřejném prostoru,“ doplňuje správce náplavek Dušan Sahula.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SCOPE Productions

Štítky náplavky, noční klid, Praha, náplavka, kobka, Vltava, hlavní město, Rašínovo nábřeží, projekt, Jan Chabr, Mezinárodní den dětí, TOP 09, Aliança Renovadora Nacional, Městská knihovna v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna na pražských náplavkách bude o poznání bohatší. Zároveň pokračuje jejich zklidňování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.