Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTOGALERIE: Umělec vystavuje v Obecním domě obrazy z mobilu, tiskne je na koberce

Výtvarník Roman Řehák dokazuje, že i mobilem se dá dělat velké umění. Jeho výtvory jsou vystavované v Česku i v zahraničí. Nově si je můžete prohlédnout také v Obecním domě, kde v úterý odhalil patnáct nových obrazů. Vernisáže se zúčastnila řada známých osobností.

Na obrazy si návštěvníci mohou i sáhnout

Výstava je unikátní díky způsobu, jakým autor díla tvoří. Z fotek a obrázků totiž Roman Řehák dělá umělecké koláže, upravuje je a dodává jim svůj osobitý styl. Vzniklá díla tiskne a poté zažehluje do speciálně upravených koberců, které lépe než plátno pohlcují světlo a obraz tak na nich vypadá trochu jinak.

Netradiční umělec na vernisáži dokonce vyzval přítomné hosty, aby si na obrazy sáhli a zkusili, že jde opravdu o koberec. „Jestli teda nemáte špinavé ruce,“ dodal se smíchem. Podle Řeháka tímto postupem nevznikají umělecká díla nikde na světě, a tak se jedná o světovou premiéru.

V Praze svítí nový umělecký objekt s názvem Viditelnost. Má upozorňovat na fake news

Podloubí Městské knihovny na rohu Mariánského náměstí a Valentinské ulice ode dneška po dobu jednoho roku bude osvětlovat nový světelný objekt. Jmenuje se Viditelnost a vytvořil ho umělec Jakub Nepraš. Objekt má zachycovat a vyzařovat rojení...

Zahrál Slováček, tančila Osička

Do slavnostního zahájení výstavy se zapojili i další známí umělci. Moderování večera se ujal Michal Čoudek, na úvod shromážděnému publiku zahrál hudebník Felix Slováček. Odhalování jednotlivých obrazů se v rámci svého tanečního vystoupení zhostila tanečnice Jitka Osička. Tančila na hudbu Zdeňka Bartáka, autora hitu Nonstop nebo hudby ze seriálu Policie Modrava. Novou hudbu Barták napsal speciálně pro příležitost vernisáže.

Kromě umělců, kteří se zapojili do slavnostního zahájení, dorazily i další slavné osobnosti. Na obrazy se přišla podívat třeba herečka Dáda Patrasová, zpěvák Petr Kolář nebo herec Karel Zima.

Výstava našla své místo v jednom z menších sálů obecního domu. „Stojíme teď v prostorách Českého pánského klubu, ve kterém v roce 1918 zasedal národní výbor, tedy všichni muži 28. října, které tu máme na plaketách. Tady vznikl zákon o vzniku československého státu,“ popsal prostor šéf Obecního domu Vlastimil Ježek.

Výstavu mohou zájemci navštívit až do konce února.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kultura, vernisáž, výstava, umění, mobil, Praha, dům, koberec, Česko, hudba, Felix Slováček, Zdeněk Barták, Dagmar Patrasová, Petr Kolář, Vlastimil Ježek, Karel Zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Umělec vystavuje v Obecním domě obrazy z mobilu, tiskne je na koberce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.