Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam v lednu za kulturou i zábavou? Workshop pro děti, ples ve středověkém stylu či divadelní komedie

Praha jako hlavní město České republiky nabízí mnoho kulturních akcí a zajímavých zážitků. Lidé, kteří nechtějí svůj volný čas trávit doma u televize, mohou v lednu zavítat na nejrůznější divadelní představení, koncerty či plesy. Podívejte se na výběr Pražské Drbny a inspirujte se.

Ples

V sobotu 8. ledna se v Divadelním sále pražského Emauzského opatství odehraje Tříkrálový ples ve středověkém stylu. Účastníci se mohou těšit na celovečerní historický program a vystoupení Souboru starého tance Regii Catoli Regis. Hosté mohou přijít v historickém kostýmu i v současném společenském oděvu. Ti, co budou chtít atmosféru plesu podpořit, by měli dorazit v kostýmech podle středověké módy z let 1250 až 1530.

Na Novoměstské radnici se v sobotu 22. ledna uskuteční devátý ročník Rudolfínského plesu, akce s neopakovatelnou atmosférou ve stylu 16. a 17. století. Účastníci plesu si kromě tance užijí dobroty připravené podle dochovaných receptur nebo si mohou zahrát dobové společenské hry jako karty, kostky nebo vrhcáby.

Hlavní roli ve hře Ujetá ruka musí hrát potomek černošských Afričanů. Hra je pozastavena

Činoherní klub v Praze pozastavil uvádění hry Martina McDonagha Ujetá ruka v režii Ondřeje Sokola, není totiž v současné době schopen splnit novou podmínku licence, aby jednu z hlavních rolí hrál potomek černošských obyvatel Afriky nebo Karibiku....

Divadlo

Divadelní nadšenci si stále mohou zakoupit vstupenky na sobotní divadelní představení Edith a Marlene, které uvádí velká scéna Divadla pod Palmovkou. Edith a Marlene je příběhem dvou slavných šansoniérek Edith Piaf a Marlene Dietrich, ve kterém autorka hry staví do kontrastu dva odlišné způsoby přístupu k životu. V inscenaci se představí Hana Seidlová, Renata Drössler, Otto Rošetzký a další.

V úterý 11. ledna mohou zájemci vyrazit do Švandova divadla, kde herci odehrají již padesátou reprízu hry Smrt mu sluší. Příběh komedie spočívá v tom, že se hon za úspěchem stane bojem o přežití. Hlavní role ztvárňuje Michal Dlouhý, Kamil Halbich či Robert Jašków.

Komorní divadlo Kalich láká milovníky divadla 26. ledna na drama Oskar a růžová paní, kde hlavní role ztvárňují Josef Polášek a Pavla Tomicová. Oskar a růžová paní je hrou o tom, jak může být život krásný, ačkoliv je i krutý. Hra je také o odvaze žít a chuti se smát. 

V Divadle Kalich se diváci 29. ledna mohou těšit na herecké sólo Ivy Janžurové v komedii Pusťte mě ven!. Francouzská komedie nabízí mimořádnou hereckou příležitost v podobě postavy velké hvězdy pařížského divadla a filmu Joce de Guérande.

Luxusní móda i levné skvosty. Podívejte se na přehled pražských sekáčů

Se vzrůstajícími problémy s klimatem se pomalým tempem zvyšuje i zájem lidí žít ohleduplně, udržitelně a tedy i více ekologicky. Proto je čím dál více v kurzu nakupovat v second handech či u lokálních prodejců, kteří své zboží vyrábějí...

Opera

V sobotu 8. ledna má ve Stavovském divadle premiéru Mozartova opera Così fan tutte, do češtiny překládaná mimo jiné jako Tak to dělají všechny nebo jako Škola milenců. Autoři zvolili komorní příběh řešící partnerské vztahy čtveřice protagonistů. Režie opery se ujala německá režisérka Tatjana Gürbacy, dílo hudebně nastudoval německý dirigent Karsten Januschke. V hlavních rolích se představí Kateřina Kněžíková a Marie Fajtová jako Fiordiligi, Michaela Zajmi a Arnheiður Eiríksdóttir jako Dorabella či Lukáš Bařák nebo Boris Prýgl v roli Guglielma.

Ve čtvrtek 20. ledna bude mít ve Státní opeře premiéru operní představení Bludný Holanďan Richarda Wagnera. To zobrazuje osud námořníka, který byl proklet za to, že chtěl za každou cenu překonat přírodu a proplout nebezpečnou bouří. Námořníka z kletby může vysvobodit jen láska. V hlavních rolích zazáří Joachim Goltz jako Holanďan, Elisabeth Teige jako Senta, Jana Sýkorová jako Mary či Aleš Briscein v roli Erika.

Milovníci opery v lednu mohou na operní premiéru vyrazit i v pátek 28. ledna, a to do Národního divadla, kde bude uvedena opera Káťa Kabanová od Leoše Janáčka. Tato klasika podle dramatu Bouře Alexandra Nikolajeviče Ostrovského nabízí velmi emotivní zážitek. Hlavní role ztvární Alžběta Poláčková, Petra Alvarez Šimková či Jiří Sulženko.

Koncert

V sobotu 8. ledna se diváci mají možnost rozloučit s vánočními svátky koncertem dramatického argentinského tanga a Dua Kontrast. Účastníci si v Atriu Žižkov poslechnou klasickou i současnou hudbu.

Kapela The Backwards s podtitulem World Beatles show bude 9. ledna koncertovat v Divadle Bez zábradlí. The Backwards během svých vystoupení přicházejí se skladbami, které Beatles na veřejnosti nikdy nehráli a zároveň diváky dokáží nadchnout pomocí vizuální show.

Ve čtvrtek 27. ledna mohou zájemci v sále pražského Stavovského divadla oslavit Mozartovy narozeniny. V souvislosti s nimi Stavovské divadlo pořádá mimořádné koncerty. Mezi hudebníky se na akci objeví například český klavírní virtuos Miroslav Sekera.

Největší televizní bizár, příběhy a rozhovory. Připomeňte si to nejlepší za uplynulý rok

Rok 2021 je minulostí a na zajímavá témata byl velmi bohatý. Podívejte se na to nejlepší, co jsme na Pražské Drbně našim čtenářům naservírovali. Během roku jsme se věnovali rozhovorům s osobnostmi z veřejného života, blogům mapujícím kulturní...

Akce pro děti

Do 9. ledna mají rodiče s dětmi možnost navštívit výstavu v galerii DOX s názvem LITERATURA, ke které patří přehlídka objektů, soch, písmen a slov. Výstava je vhodná pro děti a dospělé od 5 let. Zájemci se musí ve dvě odpoledne dostavit ke kase DOXu, přičemž dospělí za tříhodinovou akci zaplatí 140 korun, dítě 100 korun. Pro členy Klubu přátel DOX je výstava zdarma.

Rodiče s dětmi, kterým byly alespoň dva roky, mohou v sobotu 8. ledna zavítat na představení s názvem Povídání o pejskovi a kočičce, které od 15 hodin uvádí zbraslavské Divadlo Jana Kašky. Hra pojednává o vánočních příhodách pejska a kočičky. Během představení zazní nejznámější české vánoční koledy.

V neděli 9. ledna mohou zájemci vyrazit na Cirkusový workshop pro děti a rodiče do kulturního domu Mlejn. S pomocí lektorů si děti i rodiče vyzkouší závěsnou akrobacii na šále, žonglování s nejrůznějšími žonglovátky jako jsou například kruhy, míčky a kuželky nebo balancování na kouli, válci či rola-bolu.

Prohlídky po Praze

V sobotu 8. ledna se konají hned tři zajímavé komentované prohlídky Prahou. Od 10 dopoledne se lidé se vstupenkou mohou začít srocovat na tramvajové zastávce Orionka, ze které pořadatelé odstartují toulky po Vinohradech a Vršovicích, během kterých budou průvodkyně povídat o prázdných domech v těchto lokalitách.

Od 14 hodiny odpolední čeká zájemce s předem zakoupenou vstupenkou komentovaná vycházka po pražské Babě, která započne u zastávky U Matěje. Lidé se dozví o mimořádných obyvatelích kolonie Baba a dále také například uslyší o architektech, kteří na Babě vytvořili přímo výstavní kolonii. 

Milovníci designu a architektury se v sobotu mohou zúčastnit komentované prohlídky Winternitzovy vily s průvodci, kteří znají informace o vile a neostýchají se promluvit i o osudu rodiny Josefa Winternitze.

Kino

Milovníci filmů mohou 8. ledna zavítat do Edison Filmhub, kde od druhé hodiny odpolední proběhne promítání filmu s názvem Město bohů. Film pojednává o začátcích drogové scény nejnebezpečnějšího a nejstaršího slumu Rio de Janeira.

Dělám rap už tak dlouho, že se mi nechce dělat nic jinýho, říká Orion a chystá novou desku

S Orionem se potkáváme v domě v Oldřichově ulici kousek od Folimanky. Podáváme si ruku, procházíme prostory sídla vydavatelství Bigg Boss, míjíme první studio, scházíme po schodech dolů do Bigg Boss Shopu a míříme za dveře, kde se usazujeme,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto A. Hrbková - Švandovo divadlo, ČSFD, The Backwards, Divadlo Zbraslav, KD Mlejn, Winternitzova vila

Štítky kultura, divadlo, koncert, opera, film, děti, zábava, volný čas, Praha, ples, styl, komedie, představení, vstupenka, hlavní role, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam v lednu za kulturou i zábavou? Workshop pro děti, ples ve středověkém stylu či divadelní komedie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.