Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Premiéra muzikálu Nižní Novgorod opět odložena. Důvodem je zdravotní stav Jiřího Suchého

Jiří Suchý opět z důvodu nedávné zdravotní indispozice odložil v divadle Semafor obnovenou premiéru muzikálu Nižní Novgorod na únor příštího roku. Hra s hudbou Ferdinanda Havlíka, která se odehrává ve starém Rusku, měla být znovu uvedena 3. prosince. Ohlášená představení budou 4., 8. a 9. prosince nahrazena třemi posledními reprízami koncertu nazvaného Znám ještě starší lidi. Za divadlo Semafor o tom informovala Lenka Řiháčková.

Na koncert Znám ještě starší lidi budou platit vstupenky zakoupené na muzikál Nižní Novgorod. Pokud je však bude chtít někdo vrátit nebo vyměnit na jiné představení, nechť se obrátí na kancelář divadla,“ sdělila Řiháčková.

Jiřímu Suchému se během přestavení udělalo nevolno

Suchému se během přestavení 10. října v jeho domovském divadle Semafor udělalo nevolno a na místo byla přivolána záchranná služba, která jej odvezla do nemocnice. Podle pozdějších informací byl záhy propuštěn domů. „Jsem zdráv,“ vzkázal přes sociální sítě. „A ještě něco: Kdybych neměl jednou či dvakrát do roka svůj oblíbený minikolaps, měl bych pocit, že se se mnou něco děje,“ dodal divadelník, který 1. října oslavil 90. narozeniny.

Více než o politiku jde o humor

Politicky zabarvená hra Nižní Novgorod měla premiéru 5. března 1992 a dočkala se 104 repríz. „Novgorod jsem začal psát ještě za minulého režimu - v tušení, že se něco hroutí a že si můžu dovolit víc. Když jsem ho dopisoval, tak už jsem si mohl dovolit všecko,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Suchý. K názvu muzikálu Suchý později přidal podtitul Muzikál o tom, proč k říjnové revoluci nedošlo už v září, aby si lidé uvědomili, že se v ní více než o politiku jedná o humor.

Herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník Suchý svým všestranným talentem výrazně ovlivnil tuzemskou kulturní scénu. Podílel se také na vzniku řady filmů, k některým napsal námět, scénář, texty písní, složil hudbu či si v nich zahrál. Vyšla mu řada knih včetně dvacetisvazkové Encyklopedie, za kterou získal Cenu Jaroslava Seiferta. Je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné převzal medaili Za zásluhy od Václava Havla (1995), cenu Thálie za celoživotní dílo (2002) či Cenu ministerstva kultury (2006). Suchý s Jiřím Šlitrem v 60. letech tvořil jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Irena Zlámalová

Štítky ČR, divadlo, Suchý, premiéra, kultura, Jiří Suchý, muzikál, Nižnij Novgorod, Divadlo Semafor, Ferdinand Havlík, Rusko, koncert, představení, zdraví, Václav Havel, Říjnová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiéra muzikálu Nižní Novgorod opět odložena. Důvodem je zdravotní stav Jiřího Suchého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.