Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha se o víkendu rozzáří. Proběhne devátý ročník Signal Festivalu

​Od čtvrtka 14. do neděle 17. října bude probíhat už tradiční festival světla v pražských ulicích. Díky Signa Festivalu jako každý rok, i tentokrát v Praze proběhnou unikátní představení vizuálního umění. Jako úplnou novinku navíc pořadatelé festivalu nabídnou mobilní aplikaci s rozšířenou realitou.

Projekce proběhnou v centru, v Karlíně i v Holešovicích

Festival je organizovaný do tří tras, které návštěvníky dovedou k jednotlivým instalacím, videomappingům a projekcím. Jedna z tras vede jako už tradičně po Starém Městě, další je v Karlíně a třetí nově také v Holešovicích. Mimo značené trasy, které jsou dostupné na webu festivalu, je pro návštěvníky připraven doprovodný program.

Festival se odehraje ve znamení udržitelnosti

Letošní ročník organizátoři zasvětili tématu ekologie, udržitelnosti, a především schopnosti se přizpůsobit. Tím poukazují na změny, kterými jsme si všichni prošli od příchodu pandemie. „Jsem velmi rád, že Signal festival pojal krizi jako příležitost. My jako město jsme se k tomu postavili obdobně a akcelerovali jsme digitalizační procesy. Jdeme tedy jedním směrem, i když jsme se nijak nekoordinovali,“ řekl na tiskové konferenci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

S tématem ekologie pracovala ve své instalaci třeba významná česká umělkyně Milena Dopitová, jejíž dílo si můžete prohlédnout u vodní elektrárny na Štvanici. Zapojil se také Jiří Černický, vizuální umělec a vyučující na pražské UMPRUM, nebo duo Vrtiška a Žák s interaktivní instalací nesoucí název Rozkvétání světla.

Aplikace návštěvníky zavede do nové dimenze

Novinkou letošního ročníku je mobilní aplikace, kterou si každý návštěvník může zdarma stáhnout do svého telefonu. Díky ní si bude moct projít i čtvrtou, speciální trasu, která vede pražským Karlínem. Přes telefon tak bude v ulicích možné objevovat netušená umělecká díla. Na rozdíl od klasických tras bude tato k dispozici i po skončení festivalu, a to minimálně po dobu jednoho roku.

Program festivalu, který se v Praze každoročně koná už od roku 2013, připravují přední čeští i zahraniční umělci zabývající se vizuálním a digitálním uměním a light designem. Instalace budou pro návštěvníky dostupné od čtvrtka do neděle, a to vždy od sedmi hodin večer do půlnoci. Z velké většiny budou přístupné zdarma, vstupné se platí pouze na některé speciální projekce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Signal Festival

Štítky Praha, kultura, tipy, festival, Signal festival, instalace, Karlín, umění, Holešovice, představení, Zdeněk Hřib, Jiří Černický, Milena Dopitová, Staré Město pražské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se o víkendu rozzáří. Proběhne devátý ročník Signal Festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.