Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Snící rebelka prodloužena. Výstavu o malířce Toyen bude možné zhlédnout až do 22. srpna

Díky velkému zájmu prodloužila Národní galerie Praha (NGP) výstavu Toyen: Snící rebelka. Tuto rozsáhlou retrospektivní výstavu nekonvenční umělkyně tak mohou zájemci navštívit až do 22. srpna. Od začátku srpna se také navýší kapacita výstavy na 75 procent. Vstupenky na nové termíny jsou v prodeji ode dneška, rezervace termínu je nutná předem on-line či na pokladně Valdštejnské jízdárny. Uvedla to mluvčí NGP Eva Sochorová.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová (1902 až 1980), patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století. Ještě za svého života se proslavila i ve Francii, kde trvale žila od roku 1947. Výrazná tvorba a neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě zájem o její osobu i práci. Za 60 let své kontinuální tvůrčí činnosti a úzkého kontaktu s vůdčími básníky a mysliteli své doby vytvořila mnohovrstevnaté a průkopnické dílo.

Důležité etapy tvorby Toyen i zásadní témata z jejího díla

Od svého otevření 4. května již výstavu vidělo 43 tisíc návštěvníků, kapacitu návštěv však omezují vládní opatření. Oficiálně se výstava otevřela již 9. dubna, ale své první návštěvníky mohla přivítat až po rozvolnění protipandemických opatření začátkem května. Také poté však zůstávala kapacita omezená a zájem v některých případech převyšoval možnosti. Také to byl jeden z důvodů, proč se NGP rozhodla prodloužit o týden výstavu. Ta měla původně končit už 15. srpna.

Výstava kromě důležitých etpa tvorby Toyen vyzdvihuje také zásadní témata z jejího díla, jakým je poezie, příroda, ale také třeba erotika nebo alchymie. Součástí jsou také obrazy, které umělkyni darovali její přátelé, jako byli André Breton nebo Victor Brauner.

Na výstavě se podílejí tři instituce – Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées. Právě do Hambuger Kunsthalle poputuje výstava po svém skončení. Její otevření v Hamburku se plánuje na 24. září.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní galerie Praha, David Stecker

Štítky ČR, výtvarné, Toyen, NGP, výstava, Národní galerie v Praze, malíř, Valdštejnská jízdárna, vstupenka, Francie, André Breton, Victor Brauner, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snící rebelka prodloužena. Výstavu o malířce Toyen bude možné zhlédnout až do 22. srpna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.