Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Malé Straně se otevřelo muzeum Lennonovy zdi

Desítky dobových fotografií, tematické publikace nebo dosud nezveřejněný krátký dokumentární film nabídne v Praze muzeum The Lennon Wall Story. Muzeum Lennonovy zdi v suterénu pod barem Napa na Malé Straně přivítalo první návštěvníky 23. července. Každý pátek odpoledne a o víkendu nabídne expozice o historii Lennonovy zdi, na které se politické i poetické nápisy a básně začaly objevovat zejména v 80. letech minulého století. Kromě textů tu byl i portrét zavražděného Johna Lennona a u zdi se konaly vzpomínkové akce na něj.

Informační panely i dokumentární film

Nápad vznikl před čtyřmi lety. Kromě informačních panelů návštěvníky čeká i zážitek u třicetiminutového dokumentárního filmu, který dosud nebyl zveřejněn a v němž návštěvníci uvidí dobové fotografie, audiovizuální materiály a hlavně výpovědi pamětníků, kteří si právě s Lennonovou zdí spojují nezapomenutelné okamžiky i své životní příběhy,“ řekla na vernisáži zakladatelka muzea Eva Ticháková.

Film The Lennon Wall Story za využití archivních záběrů ukazuje historii Lennonovy zdi od 60. let až do dneška. Hovoří v něm chartista František Stárek, hudební publicista Ondřej Konrád, hudebník Petr Janda nebo spoluautor knihy Lennonova zeď v Praze Filip Pospíšil.

Muzeum dále ukáže mimo jiné kamennou desku věnovanou Johnu Lennonovi, fotostěnu, na kterou mohou lidé přidat nápis či obrázek nebo vzkaz třeba pro Johna Lennona na křídovou tabuli, dokud ho nepřekryjí další. Tak se tomu dělo i na samotné Lennonově zdi, která se nachází nedaleko od muzea. „Návštěvu samotné památky i muzea je tedy snadné spojit,“ podotkla Ticháková.

Součástí muzea je i kavárna

Součástí muzea je i kavárna, kterou může zdarma využít návštěvník, který za vstup do muzea přispěje alespoň doporučovanou částku. Více informací se nachází na stránkách muzea.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. V roce 2014 někdo zeď natřel na bílo a napsal na ni Wall Is Over (Zeď skončila). K akci se přihlásila umělecká skupina Pražská služba, která tak prý chtěla dát prostor novým nápisům. Loni v březnu pomalovaly zeď mírovými poselstvími dvě desítky umělců.

Johna Lennona zastřelil jeho fanoušek

Britský zpěvák, skladatel i výtvarník John Lennon je považován za jednu z největších osobností 60. a 70. let. V kapele Beatles fungoval v tvůrčím tandemu s Paulem McCartneym. Kapela se rozpadla v roce 1970 a její členové se vydali každý svou cestou. Už čtyři roky předtím se Lennon seznámil s kontroverzní japonskou umělkyní Yoko Ono, která se posléze stala jeho druhou manželkou a měla na něj silný vliv.

Oba se zapojili do mírového hnutí. Po rozpadu Beatles založil Lennon spolu s manželkou kapelu Plastic Ono Band. Více ho ale proslavila sólová kariéra, zejména pak deska Imagine z roku 1971. V roce 1980 vydal album Double Fantasy, jež se stalo jeho posledním. Když se 8. prosince téhož roku vracel do bytu v newyorské rezidenci Dakota, psychicky narušený Mark David Chapman, jemuž několik hodin předtím podepsal své album, na něj vystřelil čtyři smrtelné rány z revolveru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto The Lennon Wall Story

Štítky ČR, muzea, hudba, pop, Lennon, John Lennon, muzeum, Malá Strana, dokumentární film, nápis, hudební skupina, Praha, The Beatles, Paul McCartney, Yoko Ono, František Stárek, Mark David Chapman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Malé Straně se otevřelo muzeum Lennonovy zdi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.