Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V pražských ulicích proběhne v červenci festival pouličního divadla Za dveřmi

Již třináctý ročník Pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi se uskuteční od 8. do 15. července na Výstavišti Praha. Diváci se budou moct těšit na nejlepší české pouliční umělce, ale také hosty ze zahraničí. Představí se například Bratři v tricku, divadlo Drak, Squadra Sua nebo V.O.S.A. Theatre. Vstupné na festival je jako každý rok dobrovolné.

„Hranice v této formě divadla téměř neexistují“

V průběhu osmi dní nabídne festival přes 35 divadelních představení, koncertů a pouličních představení. Pokud to epidemická situaci dovolí, tak se divaci budou moct těšit na artisty z Finska, Brazílie nebo Peru. Chybět nebudou také loutky v nadživotní velikosti nebo šestimetrový lev v doprovodu tanečníků, který projde centrem Prahy. Nad Průmyslovým palácem se pak bude vznášet akrobatický heliový balón. Ten má průměr 6,5 metru a k jeho naplnění je potřeba tolik helia jako na čtrnáct tisíc balonků.

Podle ředitele festivalu Jakuba Vedrala je pouliční divadlo prastará, ale zároveň aktuální, opravdová a svobodná forma divadelního umění. „Umělec i divák jsou si ve svém dialogu maximálně blízko. Jevištěm a hledištěm může být ulice, park, náměstí, zahrada i industriální prostor. Hranice tu téměř neexistují, přináší tolik potřebnou svobodu,“ říká Vedral.

Organizátoři doufají, že se lidé i přes epidemickou situaci na festivalu budou cítit bezpečně a dobře. „Celý rok jsme usilovali, aby se kultura vrátila do našich životů. Máme obrovskou radost, že se nám to postupně daří. Pouliční formát festivalu považujeme v současné, stále ještě velmi křehké, situaci za ideální. Věřím, že diváci se u nás budou cítit dobře i bezpečně,“ dodal Vedral.

Šestimetrový lev na Staroměstském náměstí i program před Průmyslovým palácem

Během osmi dnů uvede festival řadu performací a představení. Podle dramaturgyně festivalu Michaely Holbíkové bude stát určitě za to již výše zmiňovaná procházka šestimetrového lva v doprovodu tanečníků. Toho budou moct lidé potkat na Staroměstském náměstí a v jeho okolí.

Hlavní program festivalu se bude ale odehrávat před Průmyslovým palácem. Několik večerů za sebou se návštěvníci stanou součástí Exp(o)edice 2021, kterou povede V.O.S.A. Theatre. Jedná se o zcela speciální projekt, který je kombinací živé divadelní instalace a sitespecific představení a v němž se snoubí improvizace s precizní dovedností,“ doplnila Holbíková.

Festival Za dveřmi je jako každý rok zdarma, vstupné je dobrovolné. Kompletní program pak zájemci najdou ZDE

Ohodnoť článek

Foto Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi

Štítky kultura, Praha, divadlo, pouliční divadlo, Za dveřmi, festival, představení, Divadlo Drak, Výstaviště Praha, Finsko, Brazílie, Peru, Staroměstské náměstí, Průmyslový palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských ulicích proběhne v červenci festival pouličního divadla Za dveřmi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.