Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze vznikla další nástěnná malba. Abstraktní plán Prahy mohou lidé obdivovat na Žižkově

Nástěnné malby v Praze rostou v posledních týdnech jako houby po dešti. Další mural vznikl v Seifertově ulici na Žižkově u hlavní vlakového nádraží. Jedná se o projekt MuralArt UM, který vznikl loni na podporu současného umění ve veřejném prostoru v době pandemie. Žižkovský mural tvoří plán Prahy.

O vzniku nástěnných maleb v Praze Drbna své čtenře pravidelně informuje. Nedávno jsme byli přímo na plošině při malování muralu v Holešovicích. O pár týdnů později jsme navštívili slavnostní odhalení muralu v Praze 8. Dnes si představíme nástěnnou malbu, která vznikla v Praze 3.

Jde o nejnovější mural z projektu MuralArt UM, který vznikl pod vlakovou tratí v ulici Seifertova. Nástěnnou malby tvořila dvojice streetartistů známých pod uměleckými pseudonymy Obras a Akrobad. „Námět se skládá ze dvou částí, které korespondují se dvěma podobami zdi: dominantu celého muralu tvoří abstrahovaný plán Prahy se schématem železničních tratí. Za hranicemi města pak železnice pokračuje náznaky celorepublikové sítě. Motivy evokují zážitek jízdy vlakem, pohyb, techniku – kabely, jiskry, za okny míhající se barvy, komiksové citoslovce,“ vysvětlila mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková a doplnila, že zeď projektu poskytly České dráhy.

Český superhrdina Pérák bojoval proti německým okupantům. Teď bude mít v Praze podobiznu

Na pražském Žižkově vznikne nástěnná malba prvního českého superhrdiny Péráka. Ten vznikl v období druhé světové války, byl to člověk s pružinami na nohou, který bojoval proti německým okupantům. Pérák býval viděn ve všech čtvrtích Prahy, jeho...

„Děkuji Magistrátu hlavního města Prahy za program Umění pro město, který pomáhá kultivovat veřejný prostor a zároveň přibližuje široké veřejnosti současné streetartové umění. Na Praze 3 díky finanční podpoře v rámci daného programu vznikly již tři muraly a v brzké době přibude i čtvrtý v Husitské ulici od umělkyně Toybox, pověděl radní pro kulturu Prahy 3 Pavel Křeček (STAN).

Program hlavního města Prahy Umění pro město byl oficiálně spuštěn roku 2018.  Program se primárně soustředí na problematiku trvalého osazování uměleckých děl do veřejného prostoru. Od roku 2020 se navíc podařilo program rozšířit a využít jej k pořádání krátkodobých instalací a uměleckých intervencí. Projekty pro dočasné instalace jsou realizovány prostřednictvím Galerie hlavního města Prahy, která je odborným garantem programu a kurátorem současného umění ve veřejném prostoru v Praze. V první ročníku UM 2020 se podařilo zahájit celou řadu projektů, jedním z nich je právě také projekt MuralArt UM.

Ohodnoť článek

Foto MuralArt UM

Štítky malba, mural, zeď, umění, Žižkov, Praha, nástěnná malba, projekt, veřejné prostranství, Holešovice, České dráhy, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, Galerie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vznikla další nástěnná malba. Abstraktní plán Prahy mohou lidé obdivovat na Žižkově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.