Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Holešovicích vzniká obří nástěnná malba z barev, které čistí vzduch

Od minulého týdne vzniká na budově Tesly v pražských Holešovicích jedinečný umělecký projekt. V tomto týdnu bude dokončena velkoplošná nástěnná malba, jejímž autorem je kanadský umělec žijící a tvořící v Praze David Strauzz. Na mural jsou použity ekologické barvy, které mají velmi podobné vlastnosti jako les plný stromů.

Obří portrét neznámé ženy

Autorem muralu s názvem We Share The Same Future, který v těchto dnech vzniká v holešovické ulici V Háji, je umělec David Strauzz. „Tady maluju portrét jedné ženy, která je z Prahy, a se kterou jsem se potkal jednou, přišla mi krásná, ale smutná. Vím o ní, že v poslední době hodně tvrdě řeší svoje psychické problémy,“ popisuje obsah malby David.

Na malbu o velikosti 350 metrů čtverečních se použije 130 kilogramů ekologické barvy, kterou tvoří pouze minerální látky. Barvy fungují na principu fotokatalýzy, kontaktem barvy s energií slunečního záření dojde k chemickému rozkladu škodlivých látek, které se transformují na již bezpečné molekuly solí.

V Praze vzniká největší nástěnná malba. Rád maluju obyčejné lidi, říká David Strauzz

Na budově Tesly v pražských Holešovicích v těchto dnech vzniká velkoplošná nástěnná malba, jejímž autorem je kanadský umělec žijící a tvořící v Praze David Strauzz. David na portrét ženy použije speciální barvy, které umí čistit okolní vzduch...

Malba místo lesa

Mural má za cíl poukázat na alarmující míru znečištění životního prostředí na celé planetě. „I když je vzduch, který dýcháme, zdarma, je potřeba si uvědomit, jak důležité je o tento životně důležitý element pečovat. Praha dlouhodobě spadá do míst se zhoršenou kvalitou ovzduší, proto jsme se značkou Nike začali přemýšlet, jak v tomto ohledu některé z vytížených lokalit co nejrychleji ulevit. Proto jsme se rozhodli vytvořit mural art, který doslova požírá nečistoty z ovzduší a zároveň do prostředí vnáší moderní umění,” říká o aktuálním počinu Jan Sedloň, brand manažer Footshopu, který za aktivací projektu stojí.

Barvy, které jsou použité k malbě, dokáží z ovzduší pohltit až 88 procent škodlivin, eliminují oxidy dusíků, VOC (těkavé organické látky) a nedávají prostor žádné plísni nebo přehřívání budovy. 100 metrů čtverečních malby plní velmi podobnou funkci jako stejně velká plocha vzrostlého lesa. Tato technika je proto ideální do center velkoměst, kde není na výsadbu lesa prostor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky umění, malba, mural, Holešovice, David Strauzz, Praha, nástěnná malba, les, Tesla Motors, vzduch, Nike, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Holešovicích vzniká obří nástěnná malba z barev, které čistí vzduch  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.