Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Orchestry Národního divadla a Státní opery budou hrát na lodi na Vltavě

Orchestry Národního divadla (ND) a Státní opery se spolu se sólisty 19. a 26. června představí na otevřené palubě lodi Bella Bohemia na Vltavě. Během zastávek své plavby nabídnou operní repertoár první české scény. Program jednotlivých večerů se bude lišit. Loď Bella Bohemia je ekologickým plavidlem na elektrický pohon, jeho provoz tak živou hudební produkci nebude narušovat.

Na Vltavě bude znít Prodaná nevěsta i Rusalka

Po Vltavě přivezeme to nejlepší z našeho operního repertoáru – těšte se na skvosty například z Prodané nevěsty, Rusalky, ale také Carmen. Praha tak ožije krásnou hudbou,“ uvedl hudební ředitel Opery ND Jaroslav Kyzlink, který se postaral o program na lodi 19. června. Zazpívají Alžběta Poláčková, Aleš Briscein nebo Svatopluk Sem.

Loď s hudebníky na palubě vypluje z blízkosti Národního divadla a na své první zastávce mezi Střeleckým ostrovem a Kampou začne s hudební produkcí ve 20:00 hodin. Po proplutí zdymadlem se vydá ke druhému stanovišti – přístavišti u Rašínova nábřeží. Zde se začne hrát zhruba ve 20:50. Posledním místem, kde si budou moci diváci vychutnat tento netradiční program, bude Smíchovská náplavka. Sem loď připluje asi ve 21:20.

V případě nepříznivého počasí se akce konat nebudou

Pro druhý termín 26. června sestavil program hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens. I zde půjde o slavná díla, tentokrát spíše z pera světových autorů. Zájemci se mohou těšit na La donna e mobile z Rigoletta, Triumfální pochod z Aidy, Libiamo z Traviaty a další operní hity Giuseppe Verdiho a dalších autorů. Místo, kde loď v tomto termínu zastaví, bude jen jedno: mezi Střeleckým ostrovem a Kampou v prostoru poblíž mostu Legií. Na pražských ostrovech se bude totiž ve stejném termínu konat multižánrový festival United Island a hudební loď Národního divadla bude součástí celého programu. Na zastávce se hudebníci se sólisty Janou Siberou a Martinem Šrejmou představí mezi 20:00 a 20:30.

Záštitu nad akcí převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Věřím, že koncerty pod širým nebem obyvatelé i návštěvníci Prahy ocení a že budou pěknou oslavou návratu kultury z on-line vyhnanství do fyzického veřejného prostoru,“ podotkl ministr Zaorálek. V případě nepříznivého počasí se však akce konat nebudou, upozornili organizátoři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky ČR, hudba, opera, Národní divadlo, Vltava, Národní divadlo v Praze, Praha, Prodaná nevěsta, Lubomír Zaorálek, Jaroslav Kyzlink, Aleš Briscein, Svatopluk Sem, Střelecký ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orchestry Národního divadla a Státní opery budou hrát na lodi na Vltavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.