Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jaroslav Dušek, oblíbený herec a improvizátor, slaví šedesátiny

Neotřelý herec a skvělý improvizátor Jaroslav Dušek se narodil 30. dubna 1961. Širokou popularitu mu přinesly zejména komediální role ve filmech Jana Hřebejka Pelíšky, Musíme si pomáhat a Pupendo. Osobitý styl improvizačního umění, kterým překvapil svého času i při moderování Českého lva, rozvíjí do neuvěřitelných konstrukcí při představeních divadla Vizita, které v roce 1981 spoluzaložil.

Diváci Duška znají jako vynikajícího improvizátora v příběhu, který je i pro něj vždy premiérou

Duškovo herectví a humor lze jen těžko slovy vystihnout. Je to živel, slovní ekvilibrista, gejzír nápadů, rozvíjení, opouštění a kombinování motivů, mistr převleků i změn nálad a postav, také originální tanečník, zpěvák a muzikant. Jeho parketou je volná improvizace a tak v příběhu, který je pro diváky, ale i pro něj vždycky premiérou, může dělat a dělá cokoliv ho napadne. Jeho příběhy nepostrádají ani filozofickou hloubku, v níž odráží své kosmické a přírodní „mudrlantství“.

Před několika lety si Jaroslav Dušek postavil hliněný dům bez elektřiny, vody a se suchým záchodem v Jindřichovicích pod Smrkem, kde žije.

Mezi nejúspěšnější se řadí představení podle knihy Čtyři dohody. Kultovní dílo Dona Miguela Ruize o moudrostech starých Toltéků mimo jiné osobitě načetl i jako audioknihu. V poslední době zaujal vážnou rolí v dramatickém seriálu Pustina (2016) či v tragikomedii Úsměvy smutných mužů (2018).

Pojetím autorského divadla Duška výrazně ovlivnil Ivan Vyskočil, jemuž pár let asistoval na lidové konzervatoři. Sám pak otevřenou dramatickou tvorbu učil na Ježkově konzervatoři, příležitostně také na FAMU, DAMU, JAMU a dalších školách. Jako autor a režisér také spolupracuje s rozhlasem a moderuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ben Skála, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, divadlo, film, lidé, 30. dubna, Dušek, Jaroslav Dušek, herec, Jan Hřebejk, Vizita, Český lev, Musíme si pomáhat, Pelíšky, Pupendo, představení, umění, styl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Dušek, oblíbený herec a improvizátor, slaví šedesátiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.