Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Knihu Záhada hlavolamu připomíná venkovní výstava i hra v ulicích Starého Města

Venkovní výstava, hra i nové vydání příběhů Rychlých šípů připomínají výročí románu Záhada hlavolamu, jehož poslední díl vyšel 8. března 1941 v časopise Mladý hlasatel. Venkovní výstava i rodinná hra Záhada hlavolamu 80 let na motivy stejnojmenné knihy Jaroslava Foglara potrvají do 14. března.

Přes 8000 aktivních účastníků hry v ulicích Starého Města

Od zahájení loni v prosinci přitáhl tento projekt, v rámci kterého se zájemci mohou vydat v uličkách pražského Starého Města po stopách Rychlých šípů a předmětů spojených se stínadelskou trilogií, přes 8000 aktivních účastníků.

Skautská nadace Jaroslava Foglara disponuje právy na spisovatelovu pozůstalost. Pečuje o jeho dílo a odkaz. Spolupracuje s nakladatelstvím Albatros na znovuvydávání Foglarových děl, podporuje nejrůznější projekty s foglarovskou tematikou a organizuje předmětovou sbírku s názvem Jestřábův obchod, která slouží na podporu výstavby a rekonstrukce skautských kluboven.

Tak velký zájem nás těší. Potvrzuje se, že odkaz knihy Záhada hlavolamu a dobrodružství Rychlých šípů ve Stínadlech je i po osmdesáti letech stále živý. Zároveň se nám pro připomenutí tohoto výročí podařilo najít formu, která při současných přísných opatřeních umožnila nejen konání akce, ale i aktivní účast veřejnosti na ní,“ uvedl Roman Šantora z pořádající Skautské nadace Jaroslava Foglara, která pečuje o spisovatelův odkaz.

V uličkách a zákoutích mezi Revoluční ulicí a Národní třídou je do 14. března rozmístěno celkem 25 artefaktů. Za okny, ve výlohách či průjezdech Starého Města účastníci hry naleznou například ježka v kleci, létající kolo, Široka, Rychlé šípy, TAM-TAM, žlutý špendlík, deník Jana Tleskače, plán na létající kolo, vontskou kroniku a mnohé další. Podrobné informace se nacházejí na rychlesipy.org.

Nové vydání Rychlých šípů

Rychlé šípy připomínají i další aktivity. Ve druhé polovině března uvede nakladatelství Albatros v nové rekonstruované podobě první souborné vydání komiksových příběhů Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky od kreslíře Jana Fischera. Navíc poprvé ve všech variantách, které společně s Foglarem vytvořili. „Rychlé šípy představují jeden z nejdůležitějších milníků v historii českého komiksu. Nad jejich tvorbou se sešli dva nadaní tvůrci, jimž se podařilo přijít s novým, originálním typem příběhů, který nemá v jiných zemích obdoby,“ podotkl historik komiksu Tomáš Prokůpek.

Záhada hlavolamu začala vycházet na pokračování v září 1940 v časopise Mladý hlasatel, kde již rok a půl slavil úspěch komiks Rychlé šípy. Na něj spisovatel navázal a toto spojení zvedalo náklad časopisu o desítky tisíc kusů až do 8. března 1941, kdy román dospěl k rozuzlení. Záhada hlavolamu se tak během roku vepsala do české literatury. Vyšla už ve více než půl milionu výtisků a stále se těší mezi dětmi velké popularitě. Foglar posléze knihu doplnil dalšími díly: Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Čtvrtý díl pod chystanými názvy Kdo byl Jan Tleskač nebo Stínadla se budou bourat pouze rozepsal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skautská nadace J. Foglara

Štítky ČR, literatura, komiks, Rychlé šípy, výročí, výstava, kniha, Jaroslav Foglar, Staré Město pražské, časopis, Albatros, Jan Tleskač, Jan Fischer, Mirek Dušín, Jindra Hojer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihu Záhada hlavolamu připomíná venkovní výstava i hra v ulicích Starého Města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.