Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jiřina Jirásková, populární herečka s nezapomenutelným hlasem, by dnes oslavila 90 let

Jiřina Jirásková, populární a oblíbená české herečka, by dnes oslavila 90. narozeniny. Na svém kontě měla stovky filmů, mezi její nejznámější filmy patří Slunce, seno..., Fany, Sestřičky či televizní seriál Život na zámku. Byla také ředitelkou Divadla na Vinohradech. Zemřela po dlouhé nemoci ve věku 81 let 7. ledna 2013 ve svém pražském bytě na Vinohradech.

Hostovala v Národním divadle i v Činoherním klubu

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze do rodiny poštovního úředníka a zaníceného divadelního ochotníka. Její studijní počátky jsou spojeny s kutnohorským klášterním gymnáziem voršilek, na radu matky představené však přešla na pražskou Státní konzervatoř a později na DAMU.

Jejími profesory byli například Ladislav Pešek či Karel Höger. Po studiu se krátce stala členkou královehradeckého Krajského oblastního divadla. Od roku 1951 pak byla členkou Divadla na Vinohradech, kde v letech 1990 až 2000 byla také ředitelkou. Ještě za svých studií hostovala na scéně Národního divadla a v 60. letech v Činoherních klubu.

Nucená přestávka na jevišti i před kamerou

První velkou příležitost dostala před kamerou v dramatu Smyk z roku 1960. Její komediální talent poté objevil Zdeněk Podskalský. V průběhu 70. let však pro Jiřinu Jiráskovou nastala nucená přestávka na jevišti i před kamerou. Až v roce 1983 se vrátila na filmové plátno, a to v roli zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky. Další velkou rolí se pro Jiráskovou stala primářka Jiřina Venclovská, sestra Jiřina Bohdalové v dalším Kachyňského dramatu Fany z roku 1995.

Od 90. let se však do filmových ateliérů vracela spíše jen sporadicky. Za všechny jmenujme její role ve Strachově pohádce Anděl Páně z roku 2005, kde si zahrála postavu Abatyše, v komedii Rafťáci, film Vrásky z lásky či Menzelovu komedii Donšajni.

Citově založené hrdinky

Její doménou v divadle se staly charakterní role žen a dam, citově založené hrdinky, které zvenku vypadají klidně a vyrovnaně. Opak je však pravdou, a uvnitř jsou silné a citově bohaté. Filmoví i divadelní diváci si ji asi nejvíce vybaví díky jejímu skvělému hereckému projevu umocněného hlubokým a notorickým známým ironickým hlasem

Životní partner Zdeněk Podskalský

Co se týče jejího soukromého života, tak byl jejím manželem krátce herec Jiří Pleskot (1922–1997). Jejím životním partnerem však byl již zmiňovaný filmový režisér Zdeněk Podskalský (1923–1993).

Jirásková se věnovala také umělecké recitaci v divadle Viola. Rovněž se angažovala ve zdravotnické sféře a byla vyslankyní dobré vůle při Českém výboru UNICEF. Pokoušela se také neúspěšně kandidovat za ODS do Senátu.

Získala Vyznamenání Za vynikající práci (1967), Nejlepší herečka roku (1969), titul Zasloužilé umělkyně (1988), Cena Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (1998), Cena Senior Prix od Nadace Život umělce (2001), státní vyznamenání Medaile „Za zásluhy“ (2006) a též uvedení do Dvorany slávy televizní ankety TýTý (2008).

V posledních letech svého života Jirásková bojovala s řadou vážných nemocí. Zemřela 7. ledna 2013 v Praze ve svém bytě na Vinohradech v nedožitém věku dvaaosmdesáti let. Pohřbena je v jihočeských Malenicích po boku svých životních partnerů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky Jiřina Jirásková, film, český film, herečka, kultura, herec, Divadlo na Vinohradech, Vinohrady, Slunce, seno, jahody, Život na zámku, Zdeněk Podskalský, Národní divadlo v Praze, Činoherní klub, Praha, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiřina Jirásková, populární herečka s nezapomenutelným hlasem, by dnes oslavila 90 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.