Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Daniel Stach a Petr Koubský získali Peroutkovu cenu za popularizaci vědy

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2020 dostali novináři, kteří se věnují popularizaci vědy. Jejími laureáty se dnes stali redaktor Petr Koubský z DeníkuN a Daniel Stach z Česká televize. Za pořádající Společnost Ferdinanda Peroutky o tom ČTK informovala Terezie Kaslová. Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru se předání ceny uskuteční v Centru současného umění DOX až v dubnu.

„Je hodně dobře, že Petra Koubského v této těžké domě máme, my, naše zneklidněná veřejnost

Oba laureáti podle pořadatelů v posledních měsících odvádějí mimořádnou práci při seriózním informovaní o koronavirové pandemii i v boji proti fake news. „Svět vědy, výzkumů a medicíny se tak stal pro mnohé z nás srozumitelnější," napsali.

Koubský vystudoval průmyslovou automatizaci na Vysoké škole chemicko-technologické. Napsal a přeložil několik knih o IT, učí na VŠE a FF UK. Pracoval postupně jako programátor, pak v Softwarových novinách, byl šéfredaktorem časopisu Inside, ředitelem iCollege a vydavatelem webového magazínu 067. V Deníku N je redaktorem pro vědu a technologie. „Je hodně dobře, že Petra Koubského v této těžké domě máme, my, naše zneklidněná veřejnost. On totiž není epizodou, vázanou na tuto krizovou situaci. On je a nadlouho zůstane měřítkem čisté a jasné řeči, ze které se v situaci všeobecné nejistoty, neklidu a paniky může stát jazyk, řeč, text politikum prvního řádu," napsal v laudatiu Petr Pithart.

„Daniel Stach své hosty zpovídá s pokorou, úctou, noblesou a elegancí“

Stach vystudoval mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické a mediální komunikaci na Fakultě sociálních věd UK. V srpnu 2010 se stal redaktorem pořadu Hyde Park České televize a o dva roky později začal moderovat pořad Hyde Park Civilizace a posléze i pořad Věda 24. Loni na jaře uváděl sledovaný pořad Země v nouzi. Je nejmladším držitelem medaile Vojtěcha Náprstka Za zásluhy v popularizaci vědy.

„Daniel Stach své hosty zpovídá s pokorou, úctou, noblesou a elegancí. Má dokonalý přehled, přesvědčivě debatuje, vládne nevídanou schopností zorientovat se v mnoha tématech od přírodních věd, chemie, medicíny, astronomie až třeba po kvantovou fyziku," vyzdvihla autorka laudatia Terezie Kaslová.

Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky vždy u příležitosti výročí jeho narození. Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které byly vlastní Peroutkovi, tedy bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je vždycky nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Daniel Stach

Štítky společnost, věda, média, ocenění, Cena Ferdinanda Peroutky, Petr Koubský, Daniel Stach, Ferdinand Peroutka, popularizace vědy, Česká televize, Terezie Kaslová, Centrum současného umění DOX, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola ekonomická v

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Stach a Petr Koubský získali Peroutkovu cenu za popularizaci vědy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.