Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studentský projekt Mapamátky nabízí tematické vycházkové trasy po Praze v rámci popularizace pražské architektury

Návštěvníci prostřednictvím webu Mapamátky mohou poznávat město i bez průvodce. Stránka mapamatky.cz funguje od začátku prosince a zatím nabízí čtyři trasy po Praze, ve kterých dochází ke spojení procházky a vzdělání v oblasti architektury. Studentský projekt reaguje na koronavirovou krizi, kvůli níž byly omezeny hromadné volnočasové aktivity. Na projektu spolupracovali také Architektura489, Prázdné domy a Filmed in Prague.

Tematické vycházkové trasy po pražské architektuře

Na webu mapamatky.cz, který obsahuje tematické vycházkové trasy po pražské architektuře, si lidé vyberou, na kterou z nich se vydají. Díky mapě s vyznačenými místy, kterou lze stáhnout do chytrého telefonu, se návštěvník ve městě lépe zorientuje. Lidé díky jednotlivým zastávkám blíže poznají český brutalismus, domy slavných spisovatelů, filmové lokace nebo problematiku opuštěných budov.

Projekt Mapamátky vznikl v rámci katedry Arts managementu na VŠE ve snaze oživit kulturní dědictví v Praze. Dalšími projekty studentů tohoto oboru byl v minulosti například Trezor film fest nebo festival Na den pod zem.

Podle autorky projektu Marie Zákostelecké je hlavním cílem projektu přivést architekturu k lidem. „Chtěli bychom, aby byla architektura lidem prezentována v souvislostech a aby jim bylo umožněno najít její krásu. Jednotlivé trasy mají různá témata, aby si mohl každý najít to svoje,“ uvádí ZákosteleckáJedním z důvodu vzniku projektu byla také skutečnost, že veškeré kulturní dění se nyní přesouvá do on-line prostředí. A tvůrci cítili potřebu vytvořit pro lidi platformu, která je zavede ven do pražských ulic na čerstvý vzduch.

Lidé si zatím můžou vybrat čtyři trasy

Studenti také oslovili několik organizací, které jim zprostředkovaly potřebné informace k tomu, aby obsah mohli vytvořit. Jednou z nich byl i projekt Architektura489, kdy ve spolupráci s ním vznikla trasa brutalistní architektury. Další organizací je spolek Prázdné domy. Ta se svou činností snaží upozorňovat na problém opuštěných domů po celém Česku. A právě těmto stavbám je věnována další trasa. Patronem Filmové trasy je pak Filmed in Prague, který projektu poskytl některé ze svých fotografií.

Pokud se zájemci rozhodnout po procházku s Mapamátkami, najdou na webu doporučení, ze které zastávky městské hromadné dopravy svou trasu začít. Všechny procházky trvají jednu až dvě hodiny a prozatím je čtyřmi trasami pokryto centrum města. V plánu je však do budoucna přidávat také další tipy na vycházky, a to nejlépe i v jiných městech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mapamatky.cz

Štítky kultura, Praha, památky, projekt, studentský projekt, Mapamátky, architektura, dům, koronavirová krize, průvodce, Česko, Prázdné domy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentský projekt Mapamátky nabízí tematické vycházkové trasy po Praze v rámci popularizace pražské architektury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.