Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražské muzikálové scény ruší svá představení. Ztráty jdou do milionů

Pražské muzikálové scény kvůli rozhodnutím vlády zakázat na dva týdny produkce, při kterých se ve velké míře zpívá, ruší představení a sčítají ztráty. Například pro Hudební divadlo Karlín (HDK) to bude znamenat ztrátu na tržbách 6,87 milionu korun. Ekonomické škody pro Divadlo Kalich jsou v řádech milionů korun. Jediná česká divadelní scéna pro příznivce rocku, pražská RockOpera, už podruhé ruší v plánovaném termínu reprízu představení Anna Karenina.

„Na tržbách přijdeme o miliony korun.“

Ne naší vinou velmi hazardujeme s důvěrou našeho diváka, který právě na příštích 14 dní měl přeložené vstupenky z jara. A ono se opět nehraje. V našem případě se to týká dvou představení Draculy, tří Legenda jménem Holmes a pěti The Addams Family, což je při kapacitě 921 míst celkem přes 9000 vstupenek. Celkově tak na tržbách přijdeme o 6,87 milionu korun,“ sdělil mluvčí HDK Tomáš Matějovský.

V souvislosti s nařízeními vlády se od 5. října uzavře na dobu dvou týdnů RockOpera. Je tak nucena přesunout minimálně jedno říjnové představení na náhradní termín. „Byť jsme divadlo a divadla mohou hrát bez omezení, naším denním chlebem je zpěv, a ten se na nějakou dobu zakazuje. Z tohoto důvodu letos již podruhé rušíme v plánovaném termínu reprízu Anny Kareniny, která měla být na programu 8. října. Lístky zůstávají v platnosti pro náhradní termín Anny Kareniny, o kterých budeme informovat prostřednictvím našeho webu,“ sdělila výkonná ředitelka RockOpery Praha Pavla Forest. „Na Youtube si zájemci mohou odloženou Annu Kareninu připomenout například záznamem písně Ona není, kterou jsem pro Annu Kareninu nazpívala spolu s kolegy Janem Toužimským a Jiřím Zonygou,“ dodala.

Diváci přijdou o muzikály Vlasy, Mauglí nebo premiéru Plesu upírů

Podle majitele Divadla Kalich Michala Kocourka není pravda, že by restrikce nepoškodily ekonomiku, jak řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nemožnost prodávat občerstvení a hrát muzikály podle něj prohloubí ztrátu soukromé scény. Bude-li zákaz trvat avizovaných 14 dnů, nebude moct Kalich odehrát 13 představení, diváci přijdou o muzikály Vlasy, Mauglí a Voda (a krev) nad vodou.

Ekonomické škody, které nám to přinese, jsou v řádech milionů korun. A to jsou škody divadla, k nim je třeba připočíst, že na jednom představení je zainteresováno v průměru 20 herců, deset pracovníků u zvuku, světel, v maskérně, kostymérně a u divadelní techniky, dalších deset lidí jako personál ve foyer. Tihle lidé přijdou o nezanedbatelný příjem, neboť jsou placeni od představení,“ sdělil mluvčí Kalicha Jaroslav Panenka. Pro zrušená představení bude Kalich hledat náhradní termíny. „Diváci tak o vstupné nepřijdou, nicméně vzhledem k tomu, že víkendová představení jsou z velké části navštěvována mimopražskými diváky, se nám tito lidé často ozývají, že jim vinou zákazu hraní propadnou rezervace hotelů a jízdné, které jim nikdo nenahradí,“ dodal.

Divadlo GoJa Music Hall, které zahájilo novou sezonu 19. září muzikálem Čarodějka, je vzhledem k aktuální situaci nuceno muzikál Ples upírů, který měl být uveden od září 2020, přesunout na pozdější termíny. Vstupenky zůstávají v platnosti.

Autoři | Foto Hudební divadlo Karlín

Štítky ČR, divadlo, hudba, koronavirus, vláda, muzikál, představení, Anna Karenina, Hudební divadlo Karlín, vstupenka, RockOpera Praha (umělecký soubor), Tomáš Matějovský, Roman Prymula, Jan Toužimský, Jiří Zonyga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské muzikálové scény ruší svá představení. Ztráty jdou do milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.