Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní Febiofest vzdá poctu režiséru Menzelovi a uvede ve světové premiéře dokument o Karlu Gottovi

Kvůli epidemii koronaviru byl filmový festival Febiofest z tradičního jarního termínu odložen. Organizátoři se však nevzdali a 27. ročník oblíbeného festivalu se uskuteční v náhradním termínu, a to od 18. do 25. září v Praze a od 22. září do 8. října v ostatních regionech. Festival zahájí slavnostní světová předpremiéra dokumentu Karel. Kromě termínu změnil Febiofest i své hlavní kino a jeho centrem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Kromě Prahy se diváci mohou těšit na promítání v rámci festivalu také v Liberci, v Českých Budějovicích, Děčíně, Berouně a ve Zlíně.

Festival ve stínu koronaviru

Připravené profily režisérů Hirokazu Kore-edy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se přesouvají na příští rok. Rovněž oblíbené Culinary Cinema se otevře pro veřejnost až příští rok.

Febiofest samozřejmě i v náhradním termínu sleduje situaci týkající se koronaviru. Veškeré informace návštěvníci najdou na festivalových stránkách ZDE. Současný stav také bohužel brání pozvání většiny zahraničních hostů. Kvůli pandemii nemohou přijet zahraniční hosté, včetně členů poroty, pětici snímků v hlavní soutěži posoudí proto tři čeští režiséři. Každý z nich na festivalu také uvede svůj film - Beata Parkanová svůj debut Chvilky, Slávek Horák novinku Havel a Jiří Mádl milostné drama Hra, v němž hrál hlavní roli.

Věřím, že festival bude pro diváky výzva, současná kina bojují s obsahem, velcí distributoři nedodávají nová díla, kina recyklují starší snímky, maximálně uvádějí pár nových českých filmů. Febiofest bude jediná příležitost na chvíli se vrátit do filmové normality, tedy vidět zprávu o stavu světové kinematografie během několika dní,“ uvedl prezident festivalu Fero Fenič.

Dokument o Karlu Gottovi

Tvůrci filmu zachytili také pověstný Gottův humor, nebo vystoupení a setkání s fanoušky jak u nás, tak i v zahraničí. Karel Gott ve filmu odhaluje také neznámé zákulisí koncertů a svůj soukromý život, který si vždy chránil.

Festival bude zahájen světovou předpremiérou filmu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí Karla Gotta. Natáčení probíhalo celý rok a díky upřímnosti a otevřenosti vznikl až intimní pohled na život Mistra.

Pocta Jiřímu Menzelovi

Febiofest také zvažuje uctít památku nedávno zesnulého světoznámého režiséra Jiřího Menzela. „V rámci festivalu chceme také uctít památku Jiřího Menzela, momentálně jednáme o filmových právech,“ uvedla programová ředitelka Febiofestu Marta Švecová.

Užitečné informace pro návštěvníky

Vstupné na jednotlivé projekce bude 115 korun. Divácká akreditace na tři dny bude stát 799 korun, na pět dnů 1099 korun a osm dnů 1699 korun.

Volné vstupenky budou moct diváci čerpat na základě diváckých akreditací. Ty lze zakoupit na 3, 5 nebo 8 dnů. Předprodej akreditací a výběr vstupenek je možný od středy 9. září na pokladnách kina Cinema City Slovanský dům nebo on-line na STRÁNKÁCH FESTIVALU

Ke každé zakoupené vstupence divácí získají roušku a výherní los RONDO.

Ocenění Kristiánem, hlavní soutěž a lidskoprávní film

V unikátním prostoru Zahrady Savarin (vchod z ulice Na Příkopě) proběhne doprovodný program festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na každodenní bohatý hudební, taneční a v neposlední řadě i filmový doprovodný program. Dále zde proběhne také oblíbený Hospodský kvíz či workshopy s názvem I ty jsi filmařem a Industry.

Na slavnostním zahájení převezmou herecké ocenění herečka Iva Janžurová a slovenský herec Milan Lasica, jehož herecký výkon připomene festival slavnou českou pohádkou Tři veteráni. Na počest Ivy Janžurové budou promítány filmy Morgiana, Ene Bene a Penzion pro svobodné pány.

V hlavní soutěži bude uveden mimo jiné film Ivana Ostrochovského Služebníci, který byl na Berlinale, nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut.

Během festivalu se letos již pošesté bude udělovat cena za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv - Amnesty International Febiofest Award. Členkami poroty je ředitelka české Amnesty Linda Sokačová, herečka Hana Vágnerová a zástupkyně ředitelky české pobočky Kateřina Šaldová.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Febiofest, festival, film, Jiří Menzel, Karel Gott, kino, režisér, Praha, vstupenka, pandemie covidu-19, Cinema City, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Febiofest vzdá poctu režiséru Menzelovi a uvede ve světové premiéře dokument o Karlu Gottovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.