Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Festival Open House Praha nabídl o víkendu vstup do téměř sedmdesáti uzavřených objektů

Vodárenská věž na Letné, Divadlo Na zábradlí, Quadrio nebo Desfourský palác. Všechny tyto stavby a mnohé další měli možnost lidé o víkendu 5. a 6. září navštívit zdarma. Veřejnosti bylo otevřeno téměř sedm desítek pražských objektů, které jindy zůstávají pro návštěvníky uzavřeny. V rámci šestého ročníku festivalu Open House Praha byl kromě otevřených objektů pro zájemce připraven také celý minulý týden doprovodný program, na kterém nechyběl koncert, filmová projekce či program pro děti. Motto letošního ročníku znělo „Architektura pro všechny“.

Náhradní termín

Festival se měl původně konat v květnu, ale kvůli pandemii koronaviru se přesunul až na září. Také proto v objektech panovala zvýšená epidemiologická opatření, kdy se na skupinové prohlídky mohlo chodit jedině v roušce. Také se do objektů pouštělo po větších či menších skupinách (v tomto případě záleželo na velikosti navštíveného objektu).

Historické budovy i technické památky

Mezi celkem 66 budovami po celé Praze byly historické paláce, moderní kancelářské budovy a interiéry nebo technické památky. Většina objektů byla otevřena v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin, ale záleželo na majiteli budovy, kdy prostory zpřístupní. Původně bylo na akci přihlášeno 73 partnerů z řad budov, ale někteří akci na poslední chvíli museli odříct, především z důdovu koronaviru. I přes zvýšená bezpečnostní opatření organizátory návštěvnost mile překvapila.

Vzhledem k tomu, že se festival uskutečnil v náhradním termínu a za aktuální situace, zaznamenali jsme zhruba poloviční návštěvnost oproti minulým ročníkům. To považujeme za úspěch,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková a dodává: „Věříme, že festival ukázal, jaké možnosti se organizátorům kulturních akcí nabízejí a že i v dnešní složité době, je možné připravit akci takovým způsobem, aby nebyla ohrožena bezpečnost jejích účastníků.“

Dobrovolníci profesionálové

Pro návštěvníky s dětmi byly připravené speciální komentované prohlídky s listy pro malé architekty ve vybraných budovách a také otevřená lego dílna v domě Radost. Děti i dospělí si mohli pořídit festivalový deník k budovám, do kterého mohli sbírat samolepky z navštívených objektů.

Část budov byla zpřístupněna volně, kdy si návštěvníci mohli objekt procházet svým tempem. Ve většině objektů však byly prohlídky organizované buď průvodci v předem danou hodinu nebo průběžně. V objektech provázeli dobrovolníci, kteří informace o budovách získali zaškolením i vlastní přípravou. Nutno dodat, že i když se jednalo o dobrovolníky, výklad byl velmi profesionální.

„Architektura pro všechny“

Motto letošního festivalu znělo „Architektura pro všechny“, a proto se organizátoři snažili odstranit bariéry, které mohou bránit v poznávání města a jeho architektury. U některých objektů tak byl označen bezbariérový přístup. Festival letos opět nabídl prohlídky tlumočené do českého znakového jazyka. Novinkou pak byly komentované prohlídky pro lidi se zrakovým postižením. Pro zahraniční návštěvníky byl také v některých budovách připraven výklad v angličtině.

Open House v budoucnu

Další ročník Open House Praha se uskuteční 10. až 16. května 2021. Na podzim organizátoři ovšem ještě chystají akci s názvem Kubismus v pražské architektuře, který je věnovaný oslavě výročí narození českých architektů období kubismu. V rámci této akce bude znovu zpřístupněna Kovařovicova vila a připraveny další procházky Prahou se zaměřením na českou kubistickou architekturu.

Open House je největší světová architektonická akce, kterou ročně navštíví více než 800 tisíc lidí. Součástí sítě Open House Worldwide je pak 46 zemí z celého světa. 

Ještě tento rok, konkrétně 14. a 15. listopadu, se také uskuteční historicky první ročník festivalu Open House Worldwide. Tato společná událost více než 35 měst z celého světa online nabídne program, který zahrnuje akce, diskuze, prohlídky a další. Open House Worldwide se dotkne různých témat: od změny klimatu, přes bydlení a dopravu, po post-pandemický design. Festival Open House Worldwide bude přístupný zdarma online na webových stránkách Open House Worldwide.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky festival, Open House, Open House Praha, otevřené domy, architektura, Praha, Divadlo Na zábradlí, Letná, Quadrio, Desfourský palác, pandemie covidu-19, koncert, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Festival Open House Praha nabídl o víkendu vstup do téměř sedmdesáti uzavřených objektů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.