Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Praze se představí další část zlatého fondu fotografie

V Národním muzeu fotografie bude v září představena druhá část sbírky, kterou muzeum označuje jako Zlatý fond. Ten sdružuje přes dvě stovky předních českých autorů, kteří do něj věnovali vždy jednu fotografii reprezentující jejich tvorbu.

Výstava proběhne v galerii Czech Photo Centre. Na tomto místě se už loni představila první část sbírky. Její druhá část bude pro veřejnost přístupná do 20. září, a to každý den kromě pondělí. Návštěvníci uvidí tvorbu Františka Dostála, Václava Chocholy, Libuše Jarcovjákové, Markéty Luskačové, Romana Sejkota, Oldřicha Škáchy nebo Jindřicha Štreita.

Kaplanská služba je ve vězení mimořádně potřebná a veřejnost o tom nic neví, říká Jindřich Štreit

Pražská Staroměstská radnice hostí výstavu fotografií, na nichž Jindřich Štreit zachytil službu vězeňských kaplanů. Hlavním cílem projektu nazvaného "Ze tmy ke světlu" je podle autora snímků to, aby veřejnost měla možnost poznat, jak se vězeňství...

Národní muzeum fotografie má od roku 2002 své sídlo v Jindřichově Hradci. „Idea projektu předpokládala, že každý z oslovených autorů věnuje jednu originální výstavní zvětšeninu ve sbírkové kvalitě. Vytvoření sbírky bylo rozděleno na tři etapy," uvedl zakladatel Zlatého fondu muzea Ivo Gil.

V první etapě v roce 2002 bylo osloveno více než 150 tuzemských a 25 autorů žijících v zahraničí. K první uzávěrce v roce 2002 darovalo své fotografie téměř 90 fotografů. Ve druhé etapě v roce 2003 darovalo své fotografie 42 fotografů a v poslední etapě v roce 2004 pak 91 fotografů.

Foto Facebook Czech Photo Centre

Štítky ČR, výtvarné, muzea, fotografie, Praha, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Libuše Jarcovjáková, Markéta Luskačová, Václav Chochola, František Dostál, fotograf, Jindřich Štreit, Czech Photo Centre, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se představí další část zlatého fondu fotografie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.