Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Představení Boss Babiš sklízí úspěchy. Někde se ho ale bojí uvést

Divadelní soubor RePublika inscenuje od ledna novou hru s názvem Boss Babiš. Hra vychází z knižní předlohy Jaroslava Kmenty, ale reaguje současně i na aktuální politické kauzy.

Na začátku ledna se na twitterovém účtu Jaroslava Kmenty objevila informace, že jeho knihu Boss Babiš bude dramatizovat divadlo RePublika. „Filmaři se drží zpátky a nemají odvahu… Jedině divadlo RePublika má “gule”. A nebojí se zaklekávání. Tak jsem jim dal zelenou pro umělecké ztvárnění Bosse Babiše,“ napsal Kmenta. Premiéra se vyprodala během tří dnů.

Během koronavirové krize musela být představení přerušena. Spolek vytvořil crowdfundingovou kampaň, ve které vybral více než 35 tisíc korun na podporu činnosti. Od půlky května soubor opět inscenuje, svou pokoronavirovou premiéru odehrál v Jablonci nad Nisou. Ta už byla navíc obohacena o satiru politického života v nouzovém stavu.

Divadlo RePublika působí hlavně v pražském Rock Café na Národní třídě, hrát ale jezdí i do dalších měst. V některých městech, obzvláště takových, kde je například starosta členem hnutí ANO, ale byli herci z politických důvodů odmítnuti. K tomu se divadlo vyjádřilo na svém Facebookovém profilu. „Naprosto absurdní je fakt, že se začínáme potkávat se situací, kdy nám kulturní subjekt nechce pro odehrání tohoto konkrétního divadelního představení ani pronajmout sál s tím, že by šly veškeré náklady, organizace a propagace za námi. Z původního „Vaše představení pořádat nebudeme - zkuste si pronajmout sál. V programu KD Vás ale neuvedeme“ se velice rychle stane: „Prostor pro tuto inscenaci Vám pronajmout nemůžeme. Jsme závislí na financích zřizovatele – města,“ uvedli v příspěvku z konce února.

Soubor funguje v Rock Café už dva roky, v loňském roce také začal vysílat Rádio RePublika, kde se zaměřoval na satirizaci aktuální české politiky.

Tento politický kabaret totiž mapuje působení Andreje Babiše v České republice. Autoři v něm parodují známé aféry české politiky. V představení se například objevuje scéna rozhovoru Andreje Babiše a Jana Krause, kde Babiš říká, že nikdy nebude politikem.

Aktuálně je možné koupit lístky na představení až do konce října, herci ale plánují hrát i příští rok.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj instagram.com

Štítky divadlo, kultura, politická satira, Praha, Andrej Babiš, představení, Jaroslav Kmenta, koronavirová krize, Jan Kraus, ANO 2011, Jablonec nad Nisou, Česko, Národní třída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představení Boss Babiš sklízí úspěchy. Někde se ho ale bojí uvést  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.