Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V pražské Lucerně má dnes večer premiéru film Havel. Hlavní role hrají Dvořák a Geislerová

V pražském kině Lucerna má dnes večer slavnostní premiéru film režiséra Slávka Horáka Havel. Jeden z prvním českých filmů, který se do distribuce dostává po koronavirové krizi a nouzovém stavu, se věnuje době před tím, než se dramatik a disident Václav Havel stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Titulní roli ve filmu hraje Viktor Dvořák a jeho první ženu Olgu Anna Geislerová. Do kin film přijde 23. července.

Film přináší příběh Václava Havla z jeho disidentských dob, kdy ještě nebyl slavnou osobností. Snímek se soustředí na jeho bouřlivý osobní život, kterému dominuje nejen boj za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor.

Příběh se odehrává v letech 1968 až 1989 a neukazuje Havla jako ikonu, ale jako člověka, který "není úplně pevný v určitých morálních záležitostech" a váhá mezi divadelní kariérou, politikou, manželkou a milenkou. Scenáristé Slávek Horák a Rudolf Suchánek dali velký prostor postavě Olgy Havlové.

Horákův předchozí snímek Domácí péče reprezentoval Českou republiku v roce 2016 na Oscarech. Tam se nakonec nedostal do finálové nominace, ale magazín Variety Horáka díky němu zařadil na svůj seznam 10 Directors to Watch, tedy mezi 10 nejnadějnějších režisérů.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky premiéra, film, historie, Havel, Horák, Václav Havel, Viktor Dvořák, Palác Lucerna, Slávek Horák, Anna Geislerová, koronavirová krize, Rudolf Suchánek, Olga Havlová, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské Lucerně má dnes večer premiéru film Havel. Hlavní role hrají Dvořák a Geislerová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.