Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Národní divadlo přišlo na vstupenkách o 20 milionů. Dejvické posouvá premiéru

Současná situace, kdy se kvůli karanténě prakticky nemohou konat kulturní akce, nenahrává divadlům. Herci mají domácí přípravu, tanečníci individuální tréninky a peníze z neuskutečněných představení chybí. Přečtěte si, jaká je situace v souborech Národního nebo Dejvického divadla.

Divadla jsou uzavřená

Divadlo je pro veškerý provoz uzavřené. Zastavili jsme zkoušení nové inscenace, která měla mít premiéru v květnu a posouváme na podzimní termín,“ uvedla ředitelka Dejvického divadla Blanka Cichon. Podobná situace je i v Národním divadle. „Umělečtí pracovníci Národniho divadla se věnují takzvané domácí přípravě, herci studují texty, zpěváci a hudebníci notové party, tanečníci se věnují individuálnímu tréninku,“ popsal provoz mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk a dodal, že zůstává zajištěn nezbytný provoz, ostraha a údržba budov.

Národní divadlo se přidalo k iniciativě a šije roušky. Na facebooku Činohry proběhla kampaň k jejich nošení.

Opera Národního divadla nabízí stream ceněné inscenace Sternenhoch na platformě OperaVision.eu. V plánu je i přímý přenos komorního baletního Gala ze Stavovského divadla. Ani Dejvické divadlo nezahálí a nabízí online podívanou. „Ve spolupráci s MALL.tv jsme odvysílali záznam inscenace Černá díra, tento záznam bude volně ke zhlédnutí po celou dobu vládou nařízené karantény,“ popisuje ředitelka. Záznam nadete zde.

Dřívější zahájení sezóny je možné

Ztráty Národního divadla na vstupenkách od začátku mimořádného opatření přesáhly 20 milionů korun. „Desítky diváků nás kontaktují, že vstupné za zrušená představení nechtějí vrátit. Možnost “nepřijmout vratku” lze prostřednictvím sbírkového účtu Národního divadla. Dárci budou odměněni  benefity, které náleží členům Mecenášského klubu,“ vysvětluje mluvčí Národního divadla.

A jaké jsou plány? „Situace je teď příliš čerstvá, každý den přináší něco nového a vlastně není možné cokoli naplánovat. Nikdo neví, jak dlouho tato opatření potrvají. Bude-li možné divadla v létě otevřít, je zkrácení divadelních prázdnin a dřívější zahájení nové sezóny určitě možné,“ uzavírá ředitelka Dejvického Divadla Blanka Cichon.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, omezení, kultura, Národní divadlo, Dejvické divadlo, divadlo, Blanka Cichon, Tomáš Staněk, Opera Národního divadla, Stavovské divadlo, Facebook, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo přišlo na vstupenkách o 20 milionů. Dejvické posouvá premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.