Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Pražské letiště Václava Havla má první 'poesiomat' svého druhu na světě

Poesiomat, který je nově umístěný na letišti Václava Havla, umí mluvit, zpívat a vyprávět o Praze a Česku a slavných osobnostech. Vypadá jako periskop ponorky a spouští se roztočením kliky. Jeho umístění má na svědomí projekt Ondřeje Kobzy Piána na ulici, který podobné poesiomaty umisťuje do veřejného prostoru už od roku 2015.

Poesiomat stojí v nové relaxační zóně, kterou doplňují i šachové stolky s figurkami. Lidé si tak při čekání na svůj spoj mohou kromě hraní šachů poslechnout vyprávění, básně i písně o Česku a jeho významných osobnostech.  „Každé letiště je vstupní i výstupní branou ze země. Zároveň jde o jakési novodobé náměstí, kde se lidé zastavují a tráví čas. Přišla nám proto skvělá myšlenka, že by lidé tento čas zaplnili poslechem Dvořákovy symfonie nebo Seifertovy básně,“ vysvětlil autor projektu Ondřej Kobza.

Poesiomat na letišti nabízí 20 skladeb v angličtině, francouzštině, němčině a španělštině, aby českou kulturu přiblížil i zahraničním návštěvníkům. Cestující si mohou poslechnout příběhy osobností jako Václav Havel, Karel Čapek nebo Eliška Junková. „Hlavním jazykem je angličtina, hlas Poesiomatu propůjčil britský novinář a zpravodaj BBC Rob Cameron. Poesiomat bude ale recitovat či zpívat i ve francouzštině, němčině či španělštině. Chceme tím českou kulturu co nejlépe přiblížit zahraničním návštěvníkům,” dodal Kobza.

Poesiomat není na letišti prvnín uměním

Letiště postupně do svých prostor pořizuje víc a víc umění, které do cestovatelského chaosu vnáší aspekt české kultury. „Chceme, aby cestující měli během pobytu na Letišti Václava Havla Praha kromě obchodů a restaurací k dispozici také další možnosti trávení svého času. Proto jsme připravili koncepci výstav a instalací, která má za cíl představit cestujícím českou historii, kulturu a umění. Poesiomat je další instalací po anamorfním portrétu Václava Havla od Patrika Proška nebo sochy Pegasa od Davida Černého,“  uvedl člen představenstva Letiště Václava Havla Praha Jakub Puchalský.

V relaxační zóně je vedle poeziomatu připraven také šachový stole, který ale narozdíl od ostatních veřejných šachových stolků nabízí i kompletní sadu figurek. V případě ztráty je Kobza dle svých slov figurky pravidelně doplňovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poesiomat a Piána na ulici

Štítky poesiomat, kultura, letiště, umění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské letiště Václava Havla má první 'poesiomat' svého druhu na světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.